CercadorOlives trencades

Olives trencades 2

Aquestes olives són d’una olivera de Son Sardina. Me les va regalar el meu cunyat, en Jaume.

Heu fet mai olives trencades? Idò és ben bo de fer. Només necessitau, a més de l’ingredient principal, aigua, sal, un poc de fonoll i pebre coent. N’hi ha que hi posen també altres herbes i branquetes de llimonera. Nosaltres no hi hem posat res més.

Què bones les olives amb una bona llesca de pa amb oli fet amb tomàtiga de ramellet ben fregadeta i oli mallorquí! I si el pa és casolà, com aquest, que també l’hem fet a ca nostra, ja és per tocar amb un dit el cel…

OLIVES TRENCADES

Dificultat:

Ingredients:

 • olives verdes mallorquines
 • sal
 • aigua
 • 1 ou
 • unes branquetes de fonoll
 • pebres coents

Preparació:

Posau les olives en remull amb aigua i canviau-los l’aigua cada dia durant una setmana.

El setè dia preparau l’aigua-sal: agafau un recipient gran i abocau-hi l’aigua que cregueu necessària per omplir els pots d’olives que preparareu. Posau l’ou dins el recipient. Anau afegint-hi sal i remenant amb les mans perquè es dissolgui. Heu d’anar afegint-n’hi fins que l’ou hagi pujat a la superfície i sobresurti del nivell de l’aigua. Això indica que s’ha arribat a la proporció de sal indicada.

Trossejau el pebre coent i les branquetes de fonoll.

Pegau un copet damunt cada oliva amb la maça de fer maionesa (o amb un altre estri similar) de manera que s’obri però no s’esclafi la polpa. Anau col·locant olives dins els pots, intercalant-hi trossets de pebre coent i branquetes de fonoll. Quan els pots siguin plens, abocau-hi aigua sal que cobreixi les olives. Posau unes branquetes de fonoll a dalt de tot perquè les olives no sobresurtin del nivell de l’aigua. Tapau els pots i guardau-los en un lloc sec i fred.

Nota:

Es poden consumir a partir dels quinze dies, però si no us agraden gaire amargues, esperau unes quantes setmanes més abans d’encetar els pots.

Olives trencades 1

 • hola!
  que interessant…no n’he fet mai…i les olives son tal qual agafades de l’arbre? directament? han de ser verdes o d’alguna mena especial?? es que potser en podria aconseguir i provar de fer-ne….

  • masureda

   Idò mira… la veritat és que no sé de quina varietat són aquestes. M’hauré d’informar.

 • Jo aquest any ni una d’oliva…totes petites que no serveixen ni per fer l’oli.. que hi farem.
  Jo en faig d’olives trencades i m’anoto la teva recepta per un altre any (és clar).
  Que lluentes i boniques t’han quedat.

  petons

  • masureda

   Tu hi poses trossets de llimonera? i farigola?

 • hola,
  si no et fa res, et contesto aquí al teu comentari: el farro és la farina del blat de moro…és una paraula típica de la comarca de la Garrotxa, allà tenen els sacs de farina de blat de moro amb el cartellet : “farro” (o “farru”), n’hi ha de fi i de gruixut i també de blanc i de groc, suposo que dependrà del tipus de gra de blat de moro que es molgui i el temps de molturació..en fan sobretot farinetes, però ara als restaurants d’allàfan moltes altres receptes amb el farro.

 • Mai he fet olives trencades, però en tenc ganes, m’apunt la recepta!

 • angela

  Hola, jo ja els he fetes, però lo que em digueren ès que havíen de estar amb remull uns parell de díes, aqui deim un parell a uns quants ,. Idò els vaig posar una setmana amb aigo sensa canviar-la, perquè havien de “bollir”, o sigui fer com una escuma, noltros deim sabonera, que volìa dir que havìen tret tot lo dolent o amarg.
  Per lo demès, els he fetes just igual que tù, que ès com ho feia sa meva sogre, sa padrina,; pens que s’unica diferència ès lo de haver canviat s’aigo, cosa que no he fet, però m’ha encantat coneixer’te. ¿Saps com els trenc? Am es cul de sa cafetera , demunt es tallador de carn, i me và molt bè !!

  • masureda

   Gràcies. Bona idea, això de la cafetera!

 • Lluís

  Aquest any he fet olives trencades per primera vegada. M’han sortit bastant bones seguint la vostre recepta, però he tengut dos problemes, a veure si els puc solucionar per l’any que ve:
  1.-Que m’han tornat molt obscures de color (és a dir s’han com a oxidat). M’han dit que una petita solució, és posar-lis un tros de llimona, o un boci de codony. En sabeu res del tema? me recomanau res?
  2.-I l’altre cosa, és que m’han sortit amb un gust molt fort, sabeu com les puc tornar més fluixes de gust?
  Moltes gràcies.

  • masureda

   Dissabte hem d’anar a collir olives a ca un familiar que és un autèntic expert en preparar-les. Li ho consultarem tot, a veure quina solució ens dóna i si ens pot explicar les causes.

  • masureda

   Tal com t’havíem promès, ho hem consultat amb aquest familiar avui. Ens ha dit que ell hi sol posar un raig d’oli d’oliva damunt, abans de tapar el pot, i una fulla de llimonera, per evitar que s’oxidin. Pel que fa al gust, si esperes un parell de setmanes més segurament s’haurà suavitzat. Si les consumeixes al cap de dues o tres setmanes són encara molt amargues.