Cercador

Maionesa

Maonesa 4

Dijous passat, a la presentació del llibre a Manacor, n’Antoni Riera va comentar durant la seva intervenció, com de passada, que un senyor li havia donat quatre consells perquè no se li tallàs la maionesa. Arran d’aquest comentari, en Pere i jo vàrem pensar que no estaria malament publicar-ne la recepta i il·lustrar-la amb un vídeo.

I, ja que ens hi posàvem, hem volgut oferir-vos les dues versions: la maionesa feta a l’antiga, amb morter, i la maionesa feta amb batedora elèctrica. Aquí les teniu, amb els corresponents vídeos.

MAIONESA FETA A MÀ

Dificultat: [rating=2]

Ingredients:

  • 1 vermell d’ou
  • ½ all (sense la part verda central)
  • sal
  • unes gotes de llimona (opcional)
  • 100 g d’oli d’oliva ( o més, segons la quantitat de salsa que vulgueu fer)

Preparació:

Abans de trencar l’ou, netejau-lo bé (a la closca és on hi sol haver les bactèries). Trencau-lo i reservau el blanc dins un recipient hermètic i a la gelera per aprofitar-lo en una truita o en una altra preparació.

Picau l’all dins el morter. Abocau-hi el vermell d’ou i remenau amb la maça. Anau abocant l’oli de mica en mica, en un fil, mentre remenau amb la maça, girant sempre en el mateix sentit. No n’hi aboqueu molt de cop. Si veis que hi ha oli dins el morter que encara no s’ha lligat a la salsa, deixau d’afegir-n’hi fins que s’homogeneïtzi abans de continuar.

Quan tengueu la proporció de maionesa que necessitau, afegiu-hi sal i suc de llimona al vostre gust. Teniu en compte que com més oli hi afegiu, més espessa torna la maionesa. Si la trobau massa espessa, podeu afegir-hi una mica d’aigua per aclarir-la.

Nota:

És important que l’ou i l’oli estiguin a la mateixa temperatura. Per tant, és millor treure l’ou de la gelera una estona abans.

Va molt bé poder comptar amb un ajudant que aboqui l’oli dins el morter, sobretot si és la primera vegada que en feis. Així, quan comença a espessir-se, amb una mà manejareu la maça i amb l’altra aguantareu el morter mentre l’ajudant hi incorpora l’oli.

Si se us talla, es pot solucionar iniciant una altra maionesa des del principi: abocau la salsa tallada dins un altre recipient. Netejau a fons el morter i la maça que havíeu emprat i eixugau-los. Abocau un altre vermell dins el morter i, en comptes d’afegir-hi oli, incorporau-hi de mica en mica la maionesa tallada, remenant amb la maça sempre en el mateix sentit.

MAIONESA AMB BATEDORA ELÈCTRICA

Dificultat: [rating=1]

Ingredients:

  • 1 ou sencer
  • 230 g d’oli d’oliva
  • ½ all (sense la part verda central)
  • sal
  • un raig de vinagre o un poc de suc de llimona

Preparació:

Netejau l’ou abans de trencar-lo (a la closca és on hi sol haver les bactèries).

Trossejau l’all i abocau-lo dins el tassó de la batedora. Posau-hi sal i vinagre (o suc de llimona). Abocau-hi l’ou sencer i després l’oli.

Posau el braç de la batedora al fons del tassó i posau-la en marxa. No mogueu el braç de la batedora del fons fins que vegeu que comença a prendre’s la salsa a la part de baix. Ara, anau aixecant-lode mica en mica a mesura que vegeu que es pren la maionesa.

Nota:

En cas que es talli, que no sol passar, podeu arreglar-la afegint-hi un altre ou.

Maonesa 5