Cercador

Arròs amb llet

Arròs amb llet
A petició d’en Pere, un amic de la família des de fa molts anys. N’havia menjat a ca nostra d’al·lot. Ell i en Pere (el meu fill) jugaven al mateix equip de bàsquet, a Santa Maria, i eren amics corals (encara ho són). Sovint jo els acompanyava als partits i llavors ell quedava a dinar o a sopar a casa. I a vegades, també a dormir.

Per ventura té un record idealitzat d’aquest plat. Tots en tenim, d’aquests records de la infància, de sensacions que ens evoquen instants agradables. En qualsevol cas, com que nosaltres també en guardam un record entranyable, d’aquells dinars i sopars, ens ve de gust complaure’l.

L’arròs amb llet no té gaire secret: paciència i més paciència, foc baix i estar pendent de l’olla. Pensau que la llet al foc, si la perdem de vista, vessa i n’hi ha pertot. Així que si ho provau, vigilau que bulli al mínim i no deixeu l’olla molt de temps sense fer-hi una ullada. Us evitareu sorpreses desagradables.

ARRÒS AMB LLET

Dificultat: [rating=1]

Ingredients per a 6 persones:

  • 1 litre i ½ de llet entera
  • 150 g d’arròs
  • la pell d’una llimona
  • 1 branqueta de canyella
  • 1 beina de vainilla
  • 150 g de sucre

Preparació:

Feis bullir la llet amb la pell de llimona, la canyella i la beina de vainilla xapada pel mig longitudinalment. Remenau de tant en tant per evitar que s’aferri. Quan hagi bullit tres minuts al mínim (no perdeu de vista l’olla perquè no us vessi la llet), apagau el foc i deixau-la reposar 10 minuts.

Passat aquest temps, passau la llet a una altra olla (preferentment de fons gruixat) a través d’un colador molt fi perquè no hi passin les miquetes negres que sol deixar la vainilla (van bé els de tela). Posau-la al foc. En bullir, abocau-hi l’arròs i en tornar a alçar el bull, abaixau el foc al mínim. Heu de mantenir la llet en ebullició, però a molt poc foc tot el temps; com més baix, millor. Feis coure l’arròs durant 45 minuts, remenant de tant en tant , sobretot al final de la cocció, quan molt de líquid s’ha evaporat i és més fàcil que s’aferri. Incorporau-hi ara el sucre i feis bullir el conjunt 5 minuts més. Apagau el foc i abocau l’arròs amb llet dins un altre recipient. Tapau-lo amb una tapadora o amb un tros de paper film. Deixau-lo refredar completament a temperatura ambient i guardau-lo a la gelera.

L’endemà (o al cap d’unes quantes hores si voleu consumir-lo el mateix dia), eliminau el líquid de la condensació de la part inferior de la tapadora i de la superfície de l’arròs. Remenau-lo i serviu-lo empolvorat amb una mica de canyella en pols.

Nota:

Queda espès i molt cremós. Si us agrada més clar, afegiu-hi una mica més de llet. I si us agrada molt dolç, posau-hi un poc més de sucre.