Cercador

Arròs negre

Arròs negre 1

Heu fet mai arròs negre? Idò si us agrada i encara no ho heu provat mai ja és hora que us animeu. No té complicació i és exquisit. Hi ha gent que el menja amb allioli i altra que prefereix assaborir-lo talment. A vosaltres com us agrada més?

La primera vegada que en vaig fer, fa molts anys ja (era el primer pic que netejava una sípia) hi va haver tinta pertot: un davantal blanc tot esquitxat; les rajoles de la cuina també varen rebre i el tallador de fusta… aquest sí que en va sortir mal parat! Va quedar tan impregnat de tinta que varen passar uns quants mesos fins que va recobrar el seu color original. Us ho coment perquè a partir d’aleshores tenc per costum netejar la sípia quan encara està mig congelada. D’aquesta manera, la tinta és sòlida i es desprèn la bossa tota d’una peça sense causar desastres. De tot se n’aprèn…

ARRÒS NEGRE

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 4 persones:

 • 600 g de sípia “bruta” congelada ( o fresca i després congelada)
 • la tinta que tenguin les sípies
 • 100 g de vi blanc sec
 • 1 ceba grossa
 • 2 alls
 • 5 cullerots plens d’arròs bomba (o del de sempre, de gra rodó)
 • sal
 • pebre bo
 • uns brins de safrà lleugerament torrats
 • oli d’oliva
 • 10 cullerots plens de brou de peix (i un poquet més per si de cas)

Preparació:

Netejau les sípies amb molta cura perquè no es foradin les bosses de la tinta (va millor si les netejau quan encara estan semicongelades, perquè la bossa es desprèn amb molta facilitat). Tallau-les a trossos regulars.

Pelau la ceba i picau-la ben fina.

Posau la sípia, la ceba, un all esclafat amb la pell, un raig d’oli, un poc de pebre bo i el vi blanc dins l’olla a pressió. Feis-la coure durant 30 minuts. Passat aquest temps, comprovau que sigui ben tendra punxant-la amb un escuradents: l’ha de traspassar fàcilment. Si encara és tirosa, coeu-la una estona més amb l’olla a pressió, fins que sigui ben fluixeta.

Posau el brou al foc. En bullir, abaixau el foc al mínim. Comprovau el punt de sal.

Picau l’altre all dins el morter. Afegiu-hi el safrà torrat i la tinta. Remenau bé el conjunt i aclariu-lo amb un poc de brou.

Mesurau l’arròs i abocau-lo dins un plat. El cullerot que heu fet servir ha de ser el mateix que fareu servir per mesurar el brou que aboqueu dins la paella.

Agafau una paella gran i plana. Posau-la al foc amb un poc d’oli. En ser calent, abocau-hi l’arròs i el sofregit de sípia. Remenau el conjunt i coeu-lo durant 3-4 minuts. Incorporau-hi ara els cullerots plens de brou i el contingut del morter. Ha de coure 5 minuts a foc fort i 8 al mínim. Ara, apagau el foc i tapau la paella amb un pedaç (o amb paper d’alumini) i deixau reposar l’arròs durant 5 minuts més abans de servir-lo.

Nota:

El podeu acompanyar d’una maionesa casolana feta a mà amb un vermell d’ou, sal, suc de llimona i oli d’oliva.

Arròs negre 2