Cercador

Arròs sec de tomàtiga

Arròs sec de tomàtiga 2
Fullejant una de les llibretes de cuina de ma mare hi vaig trobar aquest arròs, que em va cridar l’atenció. Vaig demanar-li si l’havia fet alguna vegada, perquè jo no recordava haver-ne menjat a ca nostra de petita ni de més gran. Em va dir que era boníssim i que li havia ensenyat a fer una senyora de Ca’s Concos quan ella encara era fadrina.

A mi m’havia cridat l’atenció el nom. Es diu així, m’imagín, perquè el brou està fet amb tomàtigues i res més. És bo, senzill i barat, només a base de verdures i amb pocs ingredients. Agradarà als vegetarians, segur.

ARRÒS SEC DE TOMÀTIGA

Dificultat: [rating=2]

 Ingredients per a 4 persones:

  • 5 tomàtigues mitjanes
  • 2 pebres vermells crus
  • 2 pebres vermells torrats
  • 1 ceba mitjana
  • 150 g de mongetes tendres
  • oli d’oliva
  • sal
  • pebre bo
  • 4 cullerots (dels de servir la sopa) plens d’arròs
  • 8 cullerots plens del brou fet amb la tomàtiga

Preparació:

Posau una olla al foc amb 1 litre i mig d’aigua amb una culleradeta de sal. Rentau les tomàtigues. Trossejau-ne 4 (cada una en quatre parts), sense treure’n la pell, i abocau-les dins l’aigua. Feis bullir el conjunt a foc mitjà fins que la tomàtiga estigui un poc desfeta. Colau el brou i manteniu-lo calent. Tastau-lo i rectificau de sal si fos precís. Segurament haureu d’afegir-n’hi, perquè la tomàtiga és dolcenca.

Rentau els dos pebres crus i tallau-los a daus.

Pelau la ceba i picau-la ben fina. Ratllau l’altra tomàtiga. Rentau les mongetes i tallau-les en trossos regulars.

Pelau els pebres torrats i tallau-los a daus.

Posau al foc una paella amb tres cullerades d’oli d’oliva. En ser calent, abocau-hi el pebre cru i les mongetes. Salpebrau-los. Sofregiu-los a poc foc i amb la paella tapada fins que el pebre comenci a reblanir-se un poc. Afegiu-hi ara la ceba picada i abaixau el foc. Quan la ceba sigui transparent, incorporau-hi la tomàtiga ratllada. En ser cuita la tomàtiga (ha de ser ben brillant), apagau el foc. Tastau el sofregit i afegiu-hi sal si en falta.

Mesurau l’arròs i el brou amb compte: ompliu cada cullerot al ras. No l’acaramulleu. Els cullerots de brou han de ser ben plens.

Agafau una paella gran (on coureu l’arròs sec). Posau-la al foc amb dues cullerades d’oli d’oliva i sofregiu-hi l’arròs durant dos minuts. Incorporau-hi ara el sofregit, els pebres torrats i el brou de tomàtiga. Mesclau-lo bé amb l’arròs de manera que el sofregit es distribueixi uniformement a la paella, perquè a partir d’aquest moment ja no heu de remenar l’arròs, només sacsar la paella de tant en tant. Coeu l’arròs a foc viu durant 5 minuts. Després, abaixau el foc al mínim i coeu-lo 10 minuts més. Apagau el foc, tapau la paella amb un pedaç net o amb una tapadora i deixau-lo reposar 3 minuts més abans de servir-lo.