Cercador

babaghannouj

babaghannouj

Tenc un company de feina que un pic a l’any agafa els atapins i se’n va durant un mes a córrer món, a conèixer altres països i altres cultures. No se n’hi va en pla “guiri”, no. Res de viatges organitzats per agències de viatges ni res per l’estil. Ell hi va amb la intenció de conèixer els llocs, la cultura i la gent del país. Vol veure com viuen, què fan, què pensen, què creuen, què mengen…

Enguany ha anat al Kurdistán. Quan m’ho explicava, entusiasmat, i em mostrava coses del que havia vist i havia viscut no vaig poder resistir la temptació de demanar-li una recepta d’algun plat que es mengi habitualment a la zona. I me’n va proporcionar dues. Tant una com l’altra tenen com a ingredient principal l’albergínia. Divendres vaig voler provar aquesta: la babaghannouj. La vaig servir amb galetes d’oli com a aperitiu en un sopar informal i l’endemà ja en vaig tornar a fer per a un dinar amb les amigues. Aquí teniu la recepta.

Dedicada a tu, Dani. Moltes gràcies. No és la primera que em fas arribar i esper que no sigui la darrera.

BABAGHANNOUJ (CREMA D’ALBERGÍNIES)

Dificultat: [rating=1]

Ingredients:

  • 3 albergínies mitjanes
  • 1 cabeça d’alls (nosaltres només hi hem posat 1 all)
  • 50 g de suc de llimona (nosaltres només hi hem posat el suc de ½ llimona)
  • un pessic de sal
  • un pessic de comins mòlts
  • un raig d’oli d’oliva
  • un pessic de pebre bo
  • 3 cullerades de tahina (mantega de sèsam)
  • unes branquetes de julivert

Preparació:

Rentau les albergínies, eliminau-ne els capolls, xapau-les per la meitat longitudinalment. Feis incisions a la polpa amb la punta del ganivet, sense arribar a la pell. Salau-les i posau-les a degotar cap per avall dins un colador durant ½ hora.

Enceneu el forn a 200º. Posau les albergínies dins una llauna amb la part de la polpa cap amunt, regau-les amb oli d’oliva, tapau-les amb un paper d’alumini i enfornau-les durant ½ hora. Comprovau que siguin cuites punxant-les amb un escuradents. Han de ser tendres, però no massa fetes.

Treis-les del forn i deixau-les refredar una mica. Pelau-les, mesclau-les amb l’all, un poc d’oli, sal, pebre bo, el suc de llimona i la tahina i triturau el conjunt fins que us quedi una pasta ben fina.

A l’hora de servir-la, abocau la crema dins un bol, feis-hi solcs amb el full d’un ganivet, regau-los d’oli i decorau-la amb julivert picat. Serviu-la amb pa de pita, amb galetes d’oli o alguna pasta salada similar.