Cercador

Banoffee

Banoffee 2
Aquest és un pastís anglès relativament modern, dels 70. El van crear, segons sembla, com a variant d’un altre de similar d’origen americà: el blum’s coffee toffee pie. Pel que he pogut trobar, s’atribueix a Ian Dowding i Nigel Mackenzie, d’un restaurant de Sussex.

La primera vegada que en vaig menjar va ser al restaurant Lo más natural, i el vaig trobar una combinació de sabors deliciosa. Aquesta setmana m’he decidit a preparar-lo. He fet proves amb la base del pastís, perquè cercava una alternativa a la mescla de galetes digestive amb mantega que fes una base primeta i molt cruixent, i que no es reblanís amb el plàtan i l’almívar de llet per damunt. Dissabte vaig aconseguir el que cercava (després de dos intents que no m’acabaren de convèncer).

Té calories a voler, ja us ho dic, però em sembla exquisit. Jo hi he posat poc almívar de llet i poquíssim sucre a la nata per compensar la dolçor extrema, per a mi, de l’almívar.

BANOFFEE

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 8-10 persones:

De la base:

  • 130 g de farina
  • 50 g de mantega pomada
  • 50 g de sucre en pols
  • 2 vermells d’ou

De la crema:

  • 300 g de nata per muntar
  • 30 g de sucre
  • 1 full de gelatina neutra
  • 70 g de llet
  • 1 plàtan madur (però ferm)
  • 1/2 llimona

Altres:

  • 4 plàtans madurs però ferms
  • ½ llimona
  • almívar de llet al gust
  • encenalls de xocolata negra per decorar

Preparació:

Per fer la base, mesclau la mantega amb el sucre en pols i els vermells d’ou. Afegiu-hi la farina i treballau la mescla amb els dits. De tot d’una sembla que no lliga, però veureu que ben aviat podeu fer una bolla amb la pasta. Guardau-la a la gelera tapada amb un plàstic.

Mentre reposa la pasta, preparau la crema. Trossejau el full de gelatina amb unes tisores i posau els trossos en remull dins un tassó amb aigua freda. Al cap de 10 minuts, escalfau la llet, espremeu els trossos de gelatina amb les mans per eliminar-ne l’aigua i dissoleu-los en la llet. Remenau bé per assegurar-vos que no hi quedin trossets sense fondre.

Muntau la nata. Quan ja tengui consistència afegiu-hi el sucre i acabau de muntar-la. Reservau-la a la gelera. Triturau un plàtan amb el suc de la mitja llimona. Afegiu aquest puré a la nata, i també la llet amb la gelatina dissolta quan hagi refredat. Guardau la crema dins la gelera.

Enceneu el forn a 180º.

Folrau la base d’un motlle desmuntable de 25 cm de diàmetre amb paper sulfuritzat. Esteneu la pasta per tot el fons, de manera que hi quedi una capa uniforme primeta. Punxau la pasta per tot amb una forqueta per evitar que s’estufi en coure. Tapau-la amb un altre tros de paper sulfuritzat o d’alumini i posau-hi damunt un pes (pot ser un altre motlle més petit, un plat que pugui anar al forn, llegums secs..).

En ser calent el forn, enfornau el motlle i coeu la base durant 20 minuts. Ara, amb molt de compte, retirau el pes i el paper de damunt la base i tornau-la a enfornar fins que  la superfície prengui color. Treis el motlle del forn i deixau-lo refredar completament.

Tallau els altres 4 plàtans a rodanxes finetes. Ruixau-les amb el suc de l’altra mitja llimona perquè no s’oxidin. Distribuïu-les damunt la base del pastís. Ara, damunt les rodanxes de plàtan, abocau-hi l’almívar de llet (la quantitat va a gustos, perquè és molt dolç). Us anirà bé que no sigui gaire sòlid. Podeu posar-lo un moment dins el microones perquè torni un poc més líquid. Abocau ara la crema damunt l’almívar de llet i decorau la superfície amb uns encenalls de xocolata. Guardau el pastís a la gelera unes quantes hores abans de consumir-lo.

Banoffee 1