Un dia que hi havia al congelador una bossa d’espinacs començada, que feia temps que rondava per allà, em va venir la idea de fer aquest experiment per aprofitar-los. El resultat em va fer el pes, així que vaig repetir l’experiència un dia que teníem convidats. Però, per més fer, vaig preparar les cassoletes amb espinacs frescs i…. quin desastre!!! Els espinacs varen amollar molt de líquid i la pasta va quedar com a xiclet. Ni tan sols els vaig treure a taula. Per això us especific que prepareu el plat amb espinacs congelats, que és com em va anar bé la primera vegada.
Ja ho veis, a vegades, per més fer, l’espifiam. Però dels petits fracassos també se n’aprèn!
CASSOLETES D’ESPINACS AMB PINYONS
Dificultat:
Ingredients:
De la pasta:
- 40 g d’oli d’oliva
- 45 g d’ d’aigua
- un pessic de sal
- 130 g de farina fluixa (normal)
- mantega per untar els motlles
Del farciment:
- espinacs descongelats i espremuts
- un grapat de pinyons
- 1 tomàtiga grossa madura
- 1 grell
- sal
- pebre bord dolç
- oli d’oliva verge
Preparació:
Primer convé fer la pasta: mesclau l’oli, la sal i l’aigua dins un bol. Incorporau-hi la farina poc a poc fins que es formi una pasta manejable que no s’aferra a les mans. Embolicau-la amb un plàstic i guardau-la a la gelera durant ½ hora.
Mentrestant, picau els espinacs ben fins. Escaldau la tomàtiga i tallucau-la. Trempau el conjunt amb sal, oli i pebre bord.
En haver reposat la pasta, untau els motllets individuals que fareu servir per a fer les cassoletes amb mantega. Agafau trossos de pasta, aplanau-los am els dits o amb l’aprimador i folrau amb cada tros el fons i les parets dels motllets de manera que quedi una capa fineta. Ompliu les cassoletes (ben plenes) amb la mescla d’espinacs i posau un parell de pinyons per damunt.
Enceneu el forn a 180º.
Posau els motllets dins una llauna, tapau-los amb un paper d’alumini o amb una tapadora. En ser calent el forn, enfornau la llauna i coeu les cassoletes així tapades durant ½ hora. Passat aquest temps, aixecau el paper d’alumini per comprovar que la pasta ja ha pres un poc de color i s’ha endurit. Si no és així, tornau-les a tapar i feis-les coure fins que la pasta tengui color. Després, treis el paper d’alumini i feis-les coure una estona més, fins que els pinyons de la superfície siguin daurats.
En ser cuites, treis-les del forn i deixau-les refredar dins els motlles (no proveu de desemmotllar-les fins que siguin quasi fredes; la pasta calenta és fràgil i potser que es rompin).