Cercador

Coca d’albercoc “tovada” (amb patata)

Coca d'albercoc

Dissabte em varen regalar albercocs de Porreres i vaig arribar a casa, més contenta que unes castanyetes, amb la idea de fer la coca d’albercocs. Fa poc us vàrem donar una recepta d’una coca ràpida amb albercocs. Per cert, n’hi ha que ja l’han provada de fer i els ha anat bé, segons m’han comentat. Aquella era una versió ràpida i amb albercocs en almívar. Aquesta és la tradicional, amb llevat i amb patata.

Quan ma mare em deixava triar les postres del diumenge en el dinar familiar, jo, sense dubtar ni una mica, demanava la coca d’albercoc. Aquesta, per ser més exactes. Sobretot quan encara no havia après a fer-la i no tenia gens d’experiència en això de pastes tovades.

COCA D’ALBERCOCS “TOVADA” (AMB PATATA)

Dificultat: [rating=4]

Ingredients per a una coca grossa per a 14-16 persones:

  • 375 g de farina fluixa (quantitat aproximada)
  • 3 ous sencers
  • 130 g de saïm (i un poc més per untar les llaunes)
  • 300 g de patata bullida amb la pell i passada per passapurés
  • 20 g de llevat premsat
  • 200 g de sucre
  • 30 g d’oli d’oliva (i un poc més per untar-vos les mans)
  • 60 d’aigua tèbia (per fondre-hi el llevat)
  • albercocs frescs madurs però sencers, xapats i posats en sucre la nit anterior
  • sucre per ensucrar els albercocs la nit anterior i la coca

Preparació:

Mesclau el sucre amb el saïm reblanit i remenau bé. Dissoleu el llevat en l’aigua tèbia i afegiu-lo a la preparació anterior. Ara incorporau els ous d’un en un i després, la patata (ha de ser encara tèbia, perquè si ja és freda fa grums). Remenau bé amb les mans fins que la mescla sigui ben homogènia. Afegiu-hi l’oli i llavors la farina poc a poc fins que l’hagueu incorporada tota. Pastau una bona estona (amb moviments com els que es fan per rentar la roba a mà) fins que vegeu que la pasta fa bombolletes. Untau-vos les mans d’oli (la pasta és un poc enganxosa i ho haureu de fer unes quantes vegades) i posau la pasta dins un bol. Tapau-lo amb un plàstic i deixau-la “tovar” el temps que faci falta (fins que s’ha estufat i ha duplicat el volum inicial).

Tornau-la a pastar com la primera vegada fins que faci bombolletes. Preparau una llauna gran i fonda de forn. Untau-la amb saïm. Amb els dits untats d’oli estirau la pasta i igualau la superfície. Deixau fermentar la pasta de bell nou (això és imprescindible).

Quan dupliqui el volum inicial, enceneu el forn a 200º.

Mentre s’escalfa, distribuïu els albercocs per la superfície i ensucrau la coca generosament.

Quan el forn arribi a la temperatura indicada, enfornau-la (a la part baixa del forn). Immediatament després de tancar el forn, abaixau la temperatura a 180º i coeu-la fins que sigui ben dauradeta (entre 30 i 40 minuts).

Nota:

Hi podeu incorporar, si us agrada la combinació, trossets de sobrassada, i també cireres sense pinyol. I si us agrada la canyella, posau-ne una mica damunt cada meitat d’albercoc abans d’enfornar-la.

Coca d'albercoc