Cercador

Coca d’albercocs i cireres

Coca d'albercocs i cireres 2

Albercocs i cireres, bona vianda, que diuen.

Insistim amb les cireres, però aquesta setmana combinades amb albercocs. Aquests són de Porreres. Com que ens en regalaren molts dissabte passat hem aprofitat els més hermosos per a la coca i de la resta n’hem fet confitura. A ca nostra la confitura d’albercoc és la preferida i ja va bé tenir-ne reserva per als rubiols de l’any que ve, també.

Aquesta coca és feta a l’estil tradicional, amb llevat premsat i dos “tous”, però en versió reduïda per a un motlle d’uns 25 cm de diàmetre. En surten vuit racions. Teniu una altra versió, molt similar, que publicàrem l’estiu passat aquí. Aquella és més gran, per al doble de comensals. Totes dues duen patata, però en diferents proporcions. Ni una ni l’altra són difícils de fer, però cal una mica de temps i paciència perquè fermentin dues vegades.

COCA D’ALBERCOCS I CIRERES

Dificultat: [rating=4]

Ingredients per a 8 persones:

  • 220 g de farina
  • 2 ous
  • 30 g de saïm (i un poc més per untar el motlle)
  • 90 g de patata bullida amb pell i esclafada
  • 80 g de sucre (i un poc més per posar a la superfície de la coca abans de coure-la)
  • 20 g de llevat premsat
  • 25 g d’aigua
  • 25 g d’oli d’oliva
  • 8-10 albercocs frescs madurs i ensucrats
  • 12-14 cireres ben madures

Preparació:

Primer de tot, netejau els albercocs i les cireres, xapau-los per la meitat i treis-ne els pinyols. Posau-los dins un bol i afegiu-hi 4 cullerades de sucre. Deixau-los reposar amb el sucre mentre preparau la pasta. Remenau-los amb les mans de tant en tant.

Mesclau els 80 g de sucre amb el saïm reblanit i remenau bé. Dissoleu el llevat en l’aigua tèbia i afegiu-lo a la preparació anterior. Ara incorporau els ous d’un en un i després, la patata (ha de ser encara tèbia, perquè si ja és freda fa grumolls). Remenau bé amb les mans fins que la mescla sigui homogènia. Afegiu-hi l’oli i llavors la farina poc a poc fins que l’hagueu incorporada tota. Treballau la pasta amb moviments que facilitin l’entrada d’aire, fins que hi vegeu bombolletes (8-10 minuts). Posau-la ara dins un bol; tapau-lo amb un plàstic i deixau fermentar la pasta fins que dupliqui el volum inicial (a l’estiu a vegades basta amb una hora o una hora i mitja).

Tornau-la a pastar com la primera vegada fins que faci bombolletes.

Untau un motlle d’uns 25 cm de diàmetre amb saïm i esteneu-hi la pasta (us anirà millor si us untau les mans amb oli) de manera que hi quedi una capa de gruix uniforme. Posau-la dins el forn apagat i deixau-la fermentar de bell nou. Quan torni a duplicar el volum inicial, treis el motlle del forn i distribuïu damunt la pasta els albercocs i les cireres.

Enceneu el forn a 180º. En ser calent, ensucrau la superfície de la coca generosament, enfornau el motlle i abaixau tot d’una la temperatura a 160º. Coeu la coca durant 30-35 minuts, o fins que la pasta sigui ben rossa i punxant el centre amb un escuradents en surti eixut.

Coca d'albercocs i cireres 1