Cercador

Coca de “llemugues”

Coca de llamugues dolça

A Manacor en diuen “llemugues”; a altres pobles, “raïssons”; a Catalunya, llardons. Són trossets de greix del porc que queden de fer el saïm, quan es cola un cop fos. Me’n record de quan m’enviaven a vetllar l’olla del saïm el dia de les matances.

A ca nostra en fèiem coques salades i, de la pasta que solia sobrar, en fèiem una de dolça, només afegint-hi sucre per damunt i amb els talladons més petits.

Ja fa dues setmanes que tenia marejat en Bernat, el carnisser, amb les “llemugues”. Sabia que en feia, perquè fa saïm, però no en va tenir quan en vaig anar a comprar la primera vegada que se’m va acudir fer aquesta coca. A la carnisseria d’en Bernat, al carrer Llarg, tenen la millor carn de Santa Maria, i m’agrada anar-hi a comprar. Divendres me n’havia guardat per fer aquesta coca. Per cert, aprofit per recomanar-vos els botifarrons que fan, que són exquisits.

COCA DE “LLEMUGUES” (LLARDONS)

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 2 coques grans:
(una salada i una dolça)

 • 300 g de “llemugues” (“raïssons”,llardons)
 • 12 g de llevat premsat
 • sal
 • 450 g d’aigua bullent
 • 760 g de farina fluixa (i un poc més per enfarinar la superfície de treball)
 • 5 botifarrons
 • 300 g de ventresca
 • 1 llangonissa mitjana
 • pebre bo
 • sucre
 • oli d’oliva

Preparació:

Posau les “llemugues” dins un bol. Afegiu-hi la sal i l’aigua bullent i remenau amb una cullera perquè es fongui la sal. Deixau refredar una estona aquesta mescla fins que sigui tèbia. Ara, dissoleu-hi el llevat amb els dits. Incorporau-hi la farina per tandes. Treballau la pasta durant 10 minuts damunt una superfície enfarinada, tornau-la a posar dins el bol, tapau-la amb un pedaç o amb un plàstic i deixau-la tovar fins que dupliqui el volum inicial.

Tallau la meitat de la ventresca a trossots de 2 dits i l’altra meitat, a trossets més petits. Salpebrau-la.

Tallau ¾ parts de la llangonissa a trossos de 2-3 dits i la resta, a rodanxes més primetes.

Tallau 3 botifarrons en 3 trossos i els altres dos, en rodanxes més primes.

Untau dues llaunes amb oli.

Quan la pasta dupliqui el volum inicial, dividiu-la en dues porcions iguals i esteneu cada porció en una llauna.

Col·locau les tallades grosses de ventresca, botifarró i llangonissa damunt una de les coques.

Untau la superfície de la pasta de l’altra coca amb oli i empolvorau-la de sucre. Distribuïu-hi les tallades petites de ventgresca, llangonissa i botifarró per damunt.

Enceneu el forn a 190º.

En ser calent, enfornau la primera coca. Serà cuita en aproximadament 40 minuts (això depèn de la força de cada forn). En ser cuita, treis-la del forn i enfornau l’ensucrada. La segona courà en menys temps.

Coca de "llemugues" salada