Cercador

Codonyat (o confitura de codony)

Codonyat

És temps de codonys. Hem anat a la Cooperativa Coanegra, de Es Figueral, i en tenien de mallorquins, preciosos. Ens agrada la botiga. Hem parlat amb en Xisco i hem constatat que la filosofia de la cooperativa té molts punts en comú amb la nostra. Ens agrada fer una cuina de temporada, amb productes de la terra sempre que sigui possible, com es feia abans. Ens queixam que la fruita i la verdura d’ara no té gust de res. Ja fa temps que ho deia en Serrat en aquella cançó: “No té cap gust la verdura i parlant la gent no s’entén”. I també deia: Ningú no sap el que compra, ningú no diu el que ven”. Idò allà trobareu verdura i fruita amb el gust d’abans i sabreu el que comprau.

CODONYAT (O CONFITURA DE CODONY)

Dificultat: [rating=2]

Ingredients:

  • codonys
  • sucre
  • suc de llimona

Preparació:

Pelau i tallau els codonys a daus (molt de compte, que són mals de tallar i és fàcil fer-se un tall!). Tirau les pells, però guardau els cors.

Preparau un bol amb aigua i sucau-hi una llimona.

Pesau ara la fruita i anotau el pes, per llavors calcular la quantitat de sucre que hi haureu de posar. Guardau els trossos de codony en remull dins l’aigua perquè no s’ennegreixin.

Dins una cassola amb aigua que els cobreixi, feis bullir els cors durant tres quarts d’hora a poc foc. Si s’evapora massa aigua, afegiu-n’hi, perquè la necessitareu. Colau els cors, llençau-los i guardau el líquid de la cocció.

Posau la fruita trossejada i l’aigua de coure els cors dins una greixonera fonda o dins una olla amb el sucre (heu de calcular 600 grs. de sucre per cada quilo de fruita trossejada) i el suc de ½ llimona o d’una sencera (segons la quantitat de fruita que hi poseu). Coeu el conjunt durant ½ hora, remenant de tant en tant pequè no s’aferri. Retirau la greixonera del foc i deixau refredar la preparació amb l’olla destapada fins l’endemà.

L’endemà, feis-la coure 20 minuts més. La fruita ha de tenir un color vermellós més o manco intens i ha de ser ben cuita. Tastau-ne un trosset per comprovar-ho. Si encara és una mica dura, feis-la bullir 10 minuts més.

Si el que voleu és fer confitura de codony, ja la teniu. Ara, en calent, abocau-la dins pots de vidre esterilitzats, tapau bé els pots,  posau-los cap per avall en calent i etiquetau-los.

Si el que voleu és fer codonyat, triturau el conjunt fins que us quedi una pasta ben fina i homogènia i abocau-lo en calent dins motlles com els de fer torró que prèviament haureu folrat de paper sulfuritzat o untat d’oli de gira-sol (no hi poseu oli d’oliva!). Si no en teniu podeu fer servir carmanyoles o capses de llauna. Deixau refredar el codonyat i esperau uns quants dies abans de desemmotllar-lo.

Nota:

El codonyat combina de meravella amb el formatge. Amb aquests dos elements podeu preparar un aperitiu deliciós. Els usos del codonyat són molts: nosaltres n’empram per fer un tipus determinat de panellets; per farcir pastissets dolços…

Si el voleu conservar fora de la gelera, no tapeu el recipient, perquè hi sortiria floridura. Assegurau-vos que està ben embolicat amb el paper sulfuritzat per evitar que s’assequi i faci crosta.