No ens en temerem i serà Nadal, al·lots! Encara falta una mica, però havia de preveure algun plat nadalenc. I, entre altres coses que he previst per a festes, duia idea de fer coques bambes. No n’havia fet d’ençà de Nadal , i calia entrenar-se. El meu problema és que maneig tantes receptes diferents que a vegades m’embull i llavors no sé quina era la la millor. Així que he fet dues proves. I aquesta ha estat la que m’ha agradat més.
Per cert, les he batiat com a “coques bambes mallorquines” perquè ningú no les confongui amb les menorquines, que tenen forma d’espiral i es mengen per Sant Joan, si no vaig errada.
Aquí a Mallorca en menjam per Nadal acompanyant el torró o la nostra llet d’ametla de Santa Maria (aviat us n’oferirem la recepta, per cert).
COQUES BAMBES MALLORQUINES
Dificultat: [rating=4]
Ingredients per a 4 coques grans:
- 250 g de patata bullida amb la pell
- 100 g de saïm fos
- 3 ous mitjans
- 200 g de sucre
- 25 g de llevat premsat
- 100 g d’aigua tèbia
- 600 g de farina de força (aproximadament)
- oli per untar
- sucre en pols per ensalgar-les
- llavors d’anís (opcional)
Preparació:
Pelau les patates i esclafau-les bé amb una forqueta. Foneu el llevat en l’aigua tèbia.
Tamisau la farina.
Posau el saïm fos (alerta, no ha de ser calent!) dins un bol. Abocau-hi el sucre i bateu la mescla. Incorporau-hi la patata esclafada (no ha de fer grumolls) encara calenta. Ara, els ous d’un en un. A continuació, el llevat, les llavors d’anís (si decidiu posar-n’hi) i després, la farina per tandes. Potser us falti o us sobri una mica de farina, perquè això depèn de la marca i del tamany dels ous. Quan la pasta ja no s’àferri a les mans, enfarinau la superfície de treball, posau-hi la pasta i treballau-la enèrgicament, amb moviments com els que es fan per rentar la roba a mà, durant 10-12 minuts. Si la pasta se us aferra molt a les mans, rentau-vos-les i untau-vos-les d’oli. Us anirà millor per treballar la pasta.
Feis una bolla amb la pasta.
Netejau el bol, untau-lo d’oli i posau-hi la bolla de pasta. Tapau-lo amb un plàstic a fi que no li toqui gens d’aire i deixau-la fermentar fins que dupliqui el volum inicial (el temps varia segons la temperatura i la humitat ambientals; a nosaltres ens ha fermentat en 5 hores).
Treis la pasta del bol, tornau-la a pastar damunt la superfície enfarinada durant 5 minuts. Dividiu la pasta en 4 parts més o menys iguals i donau-los forma arrodonida.
Folrau dues llaunes amb paper sulfuritzat i col·locau a cada llauna dues bolles de pasta, una mica untades d’oli i ben separades, en diagonal, deixant molt d’espai entre una i l’altra. Teniu en compte que amb la segona fermentació i la cocció posterior arribaran quasi a triplicar el volum inicial.
Posau les llaunes dins el forn apagat (o tapades amb pedaços ben nets i lluny de corrents d’aire) i deixau fermentar les coques de bell nou. És bo fer-ho a la nit i deixar-les tota la nit.
Quan quasi tripliquin el volum inicial (potser fins i tot es besin a la llauna; no passa res!), treis les llaunes del forn i enceneu-lo a 180º.
En ser calent, enfornau la primera llauna. Les coques seran cuites en devers 15 minuts. Han de quedar ben dauradetes, però flonges per dins. Comprovau que són cuites punxant el centre amb un escuradents, que n’ha de sortir eixut.
Treis la llauna del forn i deixau refredar les dues primeres coques damunt la llauna. Enfornau l’altra i segui el mateix procés.
Quan siguin ben fredes, podeu congelar les que no hagueu de consumir. El dia que vulgueu consumir-les, simplement descongelau-les a temperatura ambient.
Nota:
Aquestes coques es mengen a Mallorca acompanyant el torró fluix, el fort, el massapà, la llet d’ametla de Santa Maria que es consumeix per Nadal… Són boníssimes també, és clar, amb una bona tassa de xocolata desfeta o amb un cafè amb llet.