Cercador

Doblegats

Doblegats 2

Duen un poc de feina, la veritat, però és que són una delícia. En vàrem fer dissabte dematí i en menjàrem per dinar. El vespre, que teníem convidats a sopar, també els traguérem a taula i…  Fins i tot els que es declaraven poc amics del cabell d’àngel, en haver-ne menjat mig es decidiren a menjar-se l’altra meitat. Va ser una sorpresa, perquè aquestes no eren les postres que havíem preparat per al sopar, sinó que varen ser un afegitó. Tenim uns amics que ens estimen molt i s’avenen a fer de conillets d’Índies. Són de bon paladar i ens importa molt la seva opinió.

DOBLEGATS

Dificultat: [rating=4]

Ingredients per a 6-8 doblegats:

  • 250 g d’aigua freda
  • 10 g de saïm pomat
  • 130 g de saïm molt fred en un bloc rectangular
  • un pessic de sal
  • 440 g de farina (i un poc més per enfarinar la superfície de treball)
  • un pot de confitura de cabell d’àngel
  • sucre en pols per ensucrar-los

Preparació:

Mesclau dins un bol l’aigua i la sal. Afegiu-hi el saïm pomat i la farina, per tandes, fins aconseguir una pasta homogènia. Feis-ne una bolla, tapau-la amb un plàstic i deixau-la reposar ½ hora dins la gelera.

Enfarinau la superfície de treball. És important que estigui freda i que no cuineu cap altre plat mentre teniu en marxa la pasta de fulls. Cal evitar que l’ambient s’escalfi, perquè seria més difícil treballar-la en un ambient càlid.

Esteneu-hi la pasta en forma de creu, deixant més gruixuda la part central. Col·locau en el centre de la creu, on la capa és més gruixuda, el bloc de saïm ben fred. Cobriu-lo ara amb les quatre puntes de la creu. Ha de quedar el saïm completament embolicat de pasta. Copejau un poc amb l’aprimador el bolic de pasta a fi que s’escampi el saïm i aprimau la pasta formant un rectangle d’un dit de gruix, amb molt de compte perquè no surti gens de saïm per les voreres. Doblegau ara un extrem del rectangle cap al centre i llavors, damunt, l’altre extrem. Aplanau la pasta amb l’aprimador per tornar a formar un rectangle com l’anterior. Girau el bloc de pasta 90º i repetiu els doblecs anteriors. Cobriu la pasta amb paper film i guardau-la a la gelera durant ½ hora.

Treis la pasta de la gelera i repetiu l’operació anterior dues vegades més, però teniu en compte que heu de girar la pasta 90º abans de començar a aplanar-la (cada vegada, 90º i sempre en el mateix sentit). Deixau-la reposar tapada dins la gelera ½ hora més.

Repetiu l’operació d’aplanar i doblegar dues vegades més, sempre girant la pasta 90º en el mateix sentit abans de començar.

Deixau-la reposar ½ hora més dins la gelera.

Treis-la de la gelera i aplanau-la amb l’aprimador. L’heu de deixar de menys de mig cm de gruix. Tallau-ne porcions rodones amb un tassó o amb un motlle. Posau en el centre de cada cercle una cullerada de confitura de cabell d’àngel i doblegau la pasta sobre la confitura de manera que us quedi una mitja lluna. Segellau les voreres prement-les un poc amb els dits.

Enceneu el forn a 220º.

En ser calent el forn, enfornau els doblegats i coeu-los durant uns 20-30 minuts (depèn de la mida que els faceu), fins que siguin ben rossos.

Abans de servir-los, empolvorau-los de sucre en pols.

Doblegats 3