Cercador

Galetes d’oli (galetes d’Inca)

Galletes d'Inca 1
Crec que aquest és un altre dels productes que ens identifica. En duim quan anam de viatge, quan anam d’excursió, per berenar a l’escola. Tenen utilitats i combinacions mil: soles, amb oli, sal i vinagre quan estàvem malalts; amb confitura, sobrassada, paté, formatge… La pasta de la galeta d’oli sembla que és coneguda des de fa molt de temps. Durant les travessies llargues amb vaixell, formaven part de l’alimentació dels mariners. De fet eren conegudes com a “galetes de barco”. Tenien l’avantatge de conservar-se molt bé durant bastant de temps.
Veig que darrerament hi ha restaurants que en serveixen d’aperitiu amb un poquet de sobrassada o amb altres combinacions, en comptes de pa. M’agrada la idea.
Amb aquesta recepta, si la provau, us en sortiran devers 80. Duren moltíssim si esperau que siguin ben fredes abans de guardar-les en pots de vidre o de llauna.

GALETES D’OLI (GALETES D’INCA)

Dificultat: [rating=2]

Ingredients:

  • 220 g d’aigua tèbia
  • 200 g d’oli d’oliva
  • 1 culleradeta de sal
  • 30 g de llevat de forner
  • 660 g de farina fluixa (normal)

Preparació:

Foneu el llevat dins l’aigua tèbia amb les mans fins que estigui ben dissolt. Afegiu-hi l’oli i la sal i mesclau-ho. Incorporau la farina poc a poc i pastau una estona. Formau una bolla i deixau-la tovar dins un recipient tapat amb un plàstic.

Quan vegeu que s’ha estufat i duplica pràcticament el volum inicial (una hora o més; depèn de la temperatura ambiental) tornau-la a pastar una estona i feis una bolla. Aplanau-la amb l’aprimador procurant que quedi d’un gruix uniforme (mig dit). Amb un tassonet petit (dels de licor) o un motllet circular de la mida que us agradi, tallau la pasta per donar forma a les galetes com si féssiu crespells.

Preparau dues llaunes grosses. Folrau-les amb paper sulfuritzat o untau-les lleugerament d’oli. Col·locau-hi les galetes damunt, a prop unes de les altres, però que no es besin, perquè s’inflen un poc en coure. Deixau-les tovar dins el forn apagat o en un lloc on no hi hagi corrents d’aire. Quan hagin tovat, treis les llaunes del forn i enceneu-lo a 170º.

Amb una forqueta de postres, punxau dues vegades, paral·lelament, el centre de cada galeta. No heu d’arribar fins a baix, només fins a la meitat.

Quan el forn hagi arribat a la temperatura indicada enfornau-les. El temps de cocció oscil·la entre 50 i 60 minuts. Les heu de veure ben dauradetes abans de treure-les del forn.

En ser cuita la primera llaunada, enfornau la segona i programau el mateix temps de cocció. Deixau-les refredar completament fora de la llauna.

Nota:

Les podeu conservar dues setmanes dins capses o pots hermètics sense que perdin la textura cruixent ni se’n desvirtuï el sabor. Si seguiu la recepta amb les quantitats assenyalades, us en sortiran devers 80 (d’un diàmetre d’aproximadament 3 cm). Si trobau que són massa, feis-les amb la meitat de les quantitats indicades.