Cercador

Ous de la reina

Ous de la republica 02
El primer cop que els vaig preparar per a un grup d’amics, una de les convidades em va demanar com es deia el plat.

-Ous de la reina- vaig dir jo.

Ella, que no ha estat mai monàrquica, va dir:

-Passa’m la recepta, que vull aprendre a fer-los. Ara bé, jo els diré en tot cas “ous de la república”.

I d’aleshores ençà per devers ca nostra també ens anomenam així.

No es pot dir que siguin precisament lleugers, perquè tenen substància. Per això, si us animau a fer-los, us suggeresc que els serviu com a entrant (només un perhom) si el plat principal és lleugeret, per allò de compensar.

Aquesta recepta la vaig treure de El libro de las técnicas de cocina (El País-Aguilar) quan tenia els al·lots més petits, i vaig veure que se’ls menjaven amb molt de gust. Tenen un aspecte curiós, ja ho veis,  i per ventura per això els fan gràcia.

OUS DE LA REINA

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 6 persones:

 • 6 ous
 • 1 ceba mitjana
 • 2 tomàtigues mitjanes
 • 1 tassonet de brandi
 • 6 llesques de pa de motlle
 • 150 g de pernil tallat molt menut
 • oli d’oliva per fregir
 • 2 cullerades de farina
 • 1 tassó de llet
 • formatge ratllat
 • sal
 • pebre bo
 • mantega

Preparació:

Agafau 6 motlles d’alumini dels que es fan servir per fer flams d’ou. Untau-los de mantega. Trencau cada ou i abocau-lo dins un motlle. Enceneu el forn a 190º. Preparau una rostidora i col·locau-hi els motlles amb els ous. Abocau aigua dins la rostidora de manera que el nivell arribi a la meitat dels motlles. Enfornau i deixau que els ous es coguin al bany maria. Sabreu que  són a punt quan vegeu que el blanc ha cuallat. En aquest moment, treis la rostidora del forn i posau els motlles a refredar fora de la rostidora.

Mentre refreden, preparau la salsa: sofregiu el pernil uns minuts a foc mitjà. Afegiu la ceba picada ben petita i abaixau el foc al mínim. Quan la ceba sigui transparent incorporau el tassonet de brandi i augmentau la potència. Quan vegeu que el brandi ja s’ha evaporat, afegiu la tomàtiga pelada i triturada. Salpebrau-ho. Remenau de tant en tant perquè no s’aferri. Quan la salsa sigui ben brillant, afegiu-hi les dues cullerades de farina. Mesclau-ho fins que la farina estigui ben incorporada. Abocau-hi ara el tassó de llet i remenau contínuament. Tot d’una que la salsa s’hagi espessit retirau la paella del foc. Comprovau el punt de sal i reservau-la.

Agafau les 6 llesques de pa i amb un dels motlles que heu fet servir per cuallar els ous tallau de cada llesca un cercle de pa de la mateixa mida. Dins una paella amb oli abundant fregiu els cercles de pa per les dues bandes i posau-los tot d’una damunt paper absorbent perquè no siguin oliosos.

Desemmotllau els ous ajudant-vos d’un ganivet esmolat i amb molta cura perquè no es rompin ni perdin la forma.

Dins una rostidora col·locau els cercles de pa i damunt cada un l’ou cuallat. Cobriu cada ou amb salsa abundant. La salsa és molt espessa i això permet de muntar el plat sense que vessi entre els cercles de pa fregit. Posau una mica de formatge ratllat damunt cada unitat i gratinau els ous fins que s’hagi enrossit la superfície.

Nota:

Queda un plat molt gustós i elegant , tenint en compte que els ingredients són senzills. Sol agradar molt als infants, tant pel sabor com per la presentació. Si el preparau com a plat principal podeu calcular dos ous per persona. Si és com a entrant, amb un és suficient.

És millor consumir-lo acabat de fer. Si el guardau, el pa fregit de baix es reblaneix i s’humiteja i el plat perd la textura original.

Ous de la republica 01