Cercador

Pa de cervesa negra

Pa de cervesa negra 2

Fer pa a casa és tota una experiència que vàrem iniciar fa temps i que s’ha convertit en una pràctica habitual. Anam provant diferents farines, variant les proporcions, incorporant altres ingredients a la massa… Les combinacions són quasi infinites.

Aquesta vegada ho hem volgut provar amb cervesa negra. Mirau quin pa… Té la molla humida i densa i un aroma especial. Us animau a fer-ne?

PA DE CERVESA NEGRA

Dificultat: [rating=3]

Ingredients:

Del ferment:

  • 100 g de farina fluixa
  • 100 g de cervesa negra
  • 5 g de llevat premsat

Del pa:

  • el ferment anterior
  • 350 g de farina de força (i un poc més per enfarinar)
  • 100 g d’aigua
  • 100 g de cervesa negra
  • 5 g de sal

Preparació:

Preparau el ferment: dissoleu el llevat premsat en la cervesa i afegiu-hi la farina. Tapau el recipient amb un plàstic i deixau-lo a la gelera fins l’endemà.

L’endemà, 2 hores abans de començar a fer el pa, treis el ferment de la gelera i deixau-lo, tapat, a temperatura ambient.

Tamisau la farina amb la sal. Afegiu-hi la cervesa, l’aigua i el ferment. Mesclau-ho amb les mans fins que la pasta sigui homogènia. Deixau-la reposar ½ hora.

Enfarinau la superfície de treball i treballau-hi la pasta durant 3-4 minuts. Deixau-la 5 minuts i tornau a treballar-la 2-3 minuts més. Tornau-la a deixar reposar 5 minuts més… Repetiu el procés fins que no s’aferri gens a les mans.

Posau la pasta dins el bol, tapau-la amb un plàstic i deixau-la fermentar fins que dupliqui el volum inicial.

Treis-la del bol, donau-li forma rodona i posau la bolla de pasta damunt una llauna enfarinada. Empolvorau-la amb farina i deixau la llauna dins el forn apagat fins que torni a fermentar.

Quan el pa estigui ben estufat (doble del volum inicial), treis la llauna del forn i enceneu-lo a 250º. Posau un recipient amb aigua a la part baixa del forn perquè creï vapor.

Quan el forn arribi a la temperatura indicada, practicau uns quants talls no gaire profunds (o diversos talls, al vostre gust) a la superfície del pa i enfornau-lo. Abaixau tot d’una la temperatura a 220º i coeu-lo durant 25-30 minuts. Per comprovar que és cuit, treis el pa del forn i pegau-li un copet a la part de baix. Ha de fer renou de buit. Si encara no en fa, deixau-lo coure 5 minuts més. En ser cuit, treis-lo del forn i deixau-lo refredar damunt una reixeta.

Pa de cervesa negra 4

Pa de cervesa negra 3