CercadorPa de patata (potato bread)

Pa-de-patata-2

Aquesta recepta ens ha arribat a través d’una al·lota anglesa, na Diane. Ja sabeu que els anglesos tenen per costum mesurar per tasses i cullerades, però nosaltres us donam les quantitats per pes, com sempre. L’hem fet dues vegades amb patata i una, amb moniato vermell. El de moniato era dolcenc, humit, com el de patata, però amb un color extraordinari. No us en podem oferir imatges perquè el férem l’endemà de la sessió de fotos.

PA DE PATATA (POTATO BREAD)

Dificultat:

Ingredients per a un pa gros:

  • 500 g de patates bullides amb la pell (3 patates mitjanes)
  • 750 g de farina de força (i un poc més per enfarinar la superfície de treball)
  • 300 g d’aigua tèbia
  • 25 g de llevat premsat
  • 10 g de sal
  • oli per untar el bol i el motlle

Preparació:

Posau a bullir les patates amb la pell. Pesau la resta d’ingredients.

Mentre bullen, preparau el preferment: de l’aigua que teniu pesada, decantau-ne 100 g i dissoleu-hi el llevat amb el llevat. Afegiu-hi tres cullerades de la farina que teniu també pesada i remenau bé. Tapau el recipient amb un plàstic i esperau que fermenti (a l’hivern, mitja hora llarga; a l’estiu, molt menys temps).

Quan les patates siguin cuites, pelau-les i esclafau-les fins que no hi hagi grums.

Quan el preferment estigui a punt, abocau-lo dins un bol gran. Afegiu-hi la resta d’aigua, la sal, la patata i la resta de farina (no tota de cop). Enfarinau la superfície de treball i treballau la pasta durant 10-12 minuts amb les mans (enfarinau-vos-les també perquè no se us aferri tant la massa). Feis una bolla amb la pasta, posau-la dins un bol untat d’oli, tapau-la amb un plàstic i deixau-la fermentar fins que dupliqui el volum inicial (entre 1 i 2 hores).

Treis la pasta del bol, tornau-la a posar damunt la superfície enfarinada i premeu-la per treure’n l’aire de la fermentació. Treballau-la durant 5 minuts més i donau-li forma arrodonida. Untau un motlle rodó d’uns 22 cm de diàmetre amb oli i col·locau-hi la bolla de pasta. Tapau-la amb un plàstic i deixau-la fermentar de bell nou fins que dupliqui el volum inicial.

Enceneu el forn a 200º. Col·locau a la part de dalt una rostidora amb aigua ben calenta.

Quan la pasta ja estigui ben estufada i el forn calent, untau la pasta d’aigua i practicau dues incisions en el centre en forma de creu. Enfornau el pa a la part de baix del forn. Coeu-lo durant aproximadament 1 h. Si veis que pren massa color de dalt i de baix no, donau-li la volta perquè es cogui uniformement.

Un cop cuit, deixau-lo refredar damunt una reixa.

Nota:

Queda humidet i dura tota la setmana si el guardau a la gelera embolicat amb un pedaç.
Es pot fer també amb moniato vermell i queda un pa dolcenc, també molt humit i amb un color molt atractiu.

Pa-de-patata-4