Cercador

Pa de sègol amb massa mare

Pa-de-sègol-2

El pa fet a casa té un encant especial. Aquest l’hem fet amb massa mare, farina integral de sègol i farina de força. És cert que cal temps i paciència per fer segons quines varietats de pa, però el resultat, què voleu que us digui, val la pena. Aquest pa es conserva molt bé durant una setmana i té un sabor intens.

PA DE SÈGOL AMB MASSA MARE

Dificultat: [rating=3]

Ingredients:

  • 220 g de massa mare natural (que haurem d’”alimentar” abans d’utilitzar-la)
  • 250 g de farina integral de sègol
  • 250 g de farina de força (i 50 g més per “alimentar” la massa mare)
  • 330 g d’aigua mineral sense gas (i 50 g més per “alimentar” la massa mare)
  • 8 g de sal

Preparació:

Unes hores abans de començar, treis la massa mare de la gelera i “alimentau-la”: afegiu-hi 50 g d’aigua i 50 g de farina de força. Remenau bé la preparació amb moviments que facilitin l’entrada d’aire. Tapau el recipient amb un plàstic fins que fermenti. Sabreu que és a punt quan s’ha estufat i fa bombolletes (haureu d’esperar unes quantes hores). Això vol dir que la massa mare està activa i a punt per fer pa.

Mesclau les dues classes de farina amb la sal. Afegiu-hi l’aigua i treballau la pasta durant 5 minuts. Incorporau-hi la massa mare i treballau la pasta durant 10 minuts més, atupant-la i doblegant-la sobre si mateixa repetidament. Tornarà més elàstica . Enfarinau un bol; feis una bolla amb la pasta i posau-la dins el bol. Tapau-lo amb un plàstic de manera que no hi entri gens d’aire i guardau el recipient a la gelera fins l’endemà.

L’endemà, treis-lo de la gelera. Enfarinau una llauna. Donau a la pasta forma rodona si voleu fer un pa, o allargada si voleu fer una barra, com nosaltres. Empolvorau- la amb farina i deixau-la fermentar dins el forn apagat (o tapada amb un pedaç) unes quantes hores, fins que vegeu que el pa s’ha estufat i fa cruis a la superfície (es clivella).

Enceneu el forn a 250º. En ser calent, enfornau la llauna. Pulveritzau el pa i les parets del forn amb aigua (això ajuda a què faci crosta). Coeu-lo a aquesta temperatura durant 15 minuts i llavors abaixau-la a 200º. Al cap de 20 minuts més, obriu el forn i comprovau que s’ha enfortit també la part de baix del pa i no només la superfície. Si no és així, posau-lo cap per avall perquè es cogui bé de per tot. El pa serà cuit quan en pegar-li copets amb el puny faci renou de buit (uns 45 minuts, aproximadament).

Treis-lo del forn i deixau-lo refredar damunt una reixeta.

Pa-de-sègol-1