Cercador

Pa d’espelta integral

Pa 2
Heu preparat mai massa mare? També es diu llevat mare o rent. És un cultiu dels llevats que hi ha en els aliments de manera natural, que es fa amb farina i aigua, bàsicament. Idò jo fa uns mesos que faig experiments amb farina d’espelta. La massa mare és com un tamagotxi. Te n’has d’ocupar i “alimentar-la” quan toca. Però un cop feta, guardada a la gelera, si se segueixen bé les instruccions, teniu ferment natural per a molt de temps.

PA D’ESPELTA INTEGRAL

Dificultat: [rating=3]

Ingredients:

  • 400 g de farina d’espelta integral
  • 160 g de massa mare d’espelta integral
  • 260 g d’aigua tèbia
  • 5 g de llevat sec de forner
  • 8 g de sal

Preparació:

Primer de tot mesclau la farina amb el llevat sec de forner i la sal. Abocau aquesta mescla damunt la superfície de treball i buidau el centre amb les mans perquè formi una espècie de volcà. Abocau-hi l’aigua tèbia (poc a poc) i anau incorporant-la a la farina ajudant-vos d’una cullereta, primer, de dins cap a fora, i llavors amb les mans. Treballau aquesta pasta amb les mans durant dos o tres minuts. Afegiu-hi ara la massa mare i pastau-la durant deu minuts més.

Formau una bolla amb la pasta. Enfarinau un bol i col·locau-hi la bolla de pasta. Tapau el bol amb un plàstic i llavors un pedaç damunt. Deixau tovar la pasta durant una hora més o menys, o fins que dupliqui el volum inicial.

Agafau la pasta, posau-la damunt la superfície de treball (lleugerament enfarinada perquè no s’aferri) i premeu-la per eliminar l’aire. Pastau-la de bell nou, però només un minut.

Aplanau la pasta amb l’aprimador fins que quedi del gruix d’un dit, doblegau-la sobre si mateixa i donau-li la volta. Repetiu aquesta operació tres o quatre vegades més.Formau una bolla, col·locau-la damunt el tallador de fusta prèviament enfarinat (o dins un motlle de pastís rodó folrat amb paper sulfuritzat, si no teniu pedra de forn), i deixau-la tovar de bell nou devers una hora.

Enceneu el forn a 200º una hora abans de coure el pa (podeu aprofitar per cuinar algun plat que requereixi aquest temps de cocció al forn) amb la pedra col·locada quasi a baix de tot, damunt la reixa del forn.

Quan la bolla de pasta hagi tovat a bastament, feis-li uns talls decoratius amb un ganivet ben esmolat i empolvorau el pa amb un poc de farina (això li dóna un aspecte més rústic). Obriu el forn i posau el pa damunt la pedra amb una espàtula gran, amb compte per no deformar-lo gaire, i coeu-lo durant 35 minuts (si no teniu pedra de forn, enfornau el motlle). Llavors abaixau la temperatura a 180º i acabau de coure’l.

Treis-lo del forn i deixau-lo refredar damunt una reixa.

Nota:

Si enfornau el pa dins el motlle i no damunt la pedra, col·locau un recipient amb aigua ben freda (o glaçons) a la part de baix del forn en el moment d’enfornar-lo. Això fa que la crosta sigui més cruixent.

Pa 1