La setmana passada vaig veure a ca la meva germana el llibre de Luis Ripoll “Cocina de Baleares”. La veritat és que feia molts d’anys que no el fullejava i m’hi vaig entretenir una estona. Mirant les receptes de dolços hi vaig trobar aquesta recepta i em va fer il·lusió provar-la.
Quan vaig treure les postres i en Pere va tastar el pa moixó, va dir:
-Això és un gató! Un altre gató?
I és que, efectivament, els ingredients bàsics són els mateixos. Només varia la proporció d’ous. Aquesta recepta duu més vermells que el gató que publicàrem fa uns mesos. Us he de dir que és igual de bo, flonjo i humit que l’altre. Però ho havia de provar… Coses meves.
PA MOIXÓ
Dificultat: [rating=2]
Ingredients:
- 330 g d’ametles crues mòltes
- 330 g de sucre en pols i un poc més per ensalgar-lo
- 6 blancs d’ou
- 9 vermells d’ou
- la pell d’una llimona ratllada
- un pessic de canyella
- saïm per untar el motlle
- bescuit triturat per empolvorar el motlle
Preparació:
Enceneu el forn a 180º. Untau un motlle de 25 cm de diàmetre, aproximadament (teniu en compte que en coure puja i si l’ompliu massa us vessarà) amb saïm i després empolvorau-lo amb el bescuit triturat perquè la pasta no s’aferri.
Separau els blancs dels vermells. Pujau els blancs. Quan tenguin una certa consistència, afegiu-hi de mica en mica la meitat del sucre i continuau batent-los fins que siguin ben ferms. Pujau ara els vermells amb la resta de sucre fins que blanquegin. Incorporau-hi l’ametlla mòlta, la canyella i la pell de llimona ratllada. Remenau amb una cullera de fusta. Afegiu-hi a continuació els blancs pujats, sempre amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire.
Abocau la preparació dins el motlle i allisau la superfície amb una espàtula o similar.
Enfornau el motlle i manteniu-lo a 180º durant 20 minuts. Passat aquest temps, i sense obrir el forn, abaixau la temperatura a 170º i coeu el pa moixó durant 20 minuts més. Comprovau si és cuit punxant el centre amb un escuradents (n’ha de sortir net). Si encara en surt humit, deixau-lo coure cinc o deu minuts més (depèn del forn).
En ser cuit, obriu la porta del forn i deixau-la entreoberta amb el motlle a dins 10 minuts. Ara, treis-lo del forn, sacsejau-lo i copejau-lo suaument damunt el marbre per evitar que la superfície quedi de forma irregular quan la pasta s’abaixi. Deixau-lo refredar. En ser completament fred, desemmotllau-lo i ensucrau-lo.
Nota:
Queda molt humit per dedins i es conserva molt bé durant uns quants dies sense assecar-se. El podeu acompanyar d’un bon gelat d’ametlla o vainilla, o del que més us agradi.