Cercador

Panades

Panades

Ja ve Pasqua… Haurem de fer panades, no? És el que toca i no hem de perdre els bons costums. He trobat per casa 14 receptes diferents per fer la pasta. I per què m’he decidit per aquesta? Idò perquè és la que fa ma mare ja des de fa deu anys, i això que n’ha provat moltes. N’hi ha que duen vermells d’ou, suc de taronja i altres ingredients. Aquesta és molt simple i, segons ma mare, la llet fa que la pasta tengui una millor consistència i contribueix a què es puguin conservar dos dies sense tornar gaire blanes, que és el que sol passar amb la majoria de panades.

A ca ma mare tenim el costum de reunir-nos un dia de les vacances de Pasqua ella i les tres germanes per fer les panades. De bon matí arribam a Manacor i ja ens trobam la pasta feta i reposada i tots els ormejos a punt per començar la tasca (ma mare, que és molt organitzada…). En feim de xítxeros, de carn i de carn amb cabell d’àngel. No sé si n’heu sentit parlar mai, d’aquestes. Em sembla que la recepta prové de Sóller. A mi particularment m’agraden molt. El cabell d’àngel les fa molt meloses. Ara, això sí, ha d’agradar la combinació agredolça…

A vegades en feim fins i tot de xítxeros sense carn, sobretot si s’acaba la carn i volem aprofitar la pasta que ens queda.

A l’hora de dinar ja n’hi ha dues llaunades cuites. Feim una bona ensalada amb lletuga, carxofes morades i grells per acompanyar les panades i en dinam. És una vega, us ho assegur!

A més de la recepta, aquesta setmana us vull presentar el primer video explicatiu de bojosperlacuina. Es tracta de l’elaboració de les panades:

PANADES

Dificultat: [rating=4]

Ingredients:

De la pasta:

 • 160 g de saïm a temperatura ambient
 • 160 g d’oli d’oliva
 • 250 g de llet (entera)
 • 760 g de farina fluixa (normal)

Si voleu farcir-les de carn i xítxeros (pèsols):

 • 600 g de carn de xot desossada i tallada a daus (preferiblement de la cuixa)
 • 750 g de xítxeros (pèsols)
 • 100 g de xulla o ventresca
 • 80 g de sobrassada
 • sal
 • pebre bo
 • oli d’oliva per trempar

Si voleu farcir-les de carn:

 • 1 quilo i mig de carn de xot sense os tallada a daus (preferiblement de la cuixa)
 • 80 g de sobrassada
 • 100 g de xulla o ventresca
 • sal
 • pebre bo
 • oli per trempar

Si voleu farcir-les de carn amb cabell d’àngel:

 • 1 quilo i mig de carn de xot sense os tallada en daus (preferiblement de la cuixa)
 • sal
 • pebre bo
 • ½ pot de confitura de cabell d’àngel

Preparació:

Per fer la pasta de les panades mesclau dins un ribell el saïm (a temperatura ambient), l’oli i la llet. Anau afegint-hi farina per tandes mescant-ho tot amb les mans fins que la pasta sigui manejable. Agafau-ne un trosset i provau de donar-li forma de panada per comprovar-ho. Si és massa blana i és difícil donar-li la forma, afegiu-hi més farina fins que tengui la consistència adequada. Sempre poc a poc, sense posar-ne massa d’un cop.

Deixau reposar la pasta durant una hora.

Mentrestant, preparau el farciment.

Si us decidiu per farcir-les de xítxeros i carn, trempau la carn amb sal, pebre bo i un poc d’oli. Feis el mateix amb els xítxeros. I ara, amb la xulla o la ventresca. Llevau la pell a la sobrassada i feis-ne 30 trossets petits.

Si us decidiu per farcir-les de carn, trempau la carn i la xulla o ventresca amb sal i oli d’oliva. Feis 30 trossets de sobrassada.

Si el que voleu és experimentar amb les de carn amb cabell d’àngel, salpebrau la carn i mesclau-la amb les mans amb la confitura de cabell d’àngel.

Sigui quina sigui la varietat que heu triat, tallau 15 quadrats d’11 cm de costat de paper sulfuritzat.

Quan la pasta hagi reposat el temps indicat, dividiu-la en 15 pastonets. De cada pastó que serà una panada, deixau-ne una quarta part per fer la tapadora. L’altre tros més gran serà per fer la cassoleta.

Per a fer cada panada: agafau un quadrat de paper dels que teniu tallats i un tros de pasta dels que teniu per fer les cassoletes. Feis-ne una bolla i aplanau-la damunt el paper. Anau aixecant la pasta de les voreres amb els dits per formar el recipient on posareu el farciment.

Ara toca farcir la panada. De què la voleu farcir?

Si les voleu farcir de carn i xítxeros Posau en el fons de la cassoleta unes quantes tallades de carn i dues tallades de sobrassada. Acabau d’omplir la cassoleta amb xítxeros, premeu-los a fi que n’hi cabin més i posau-hi, a la part de dalt, dues tallades de xulla o ventresca. La panada ha de ser ben plena, perquè si no en ser cuita quedarà massa buida. Ara agafau un trosset de pasta dels que teniu per a les tapadores. Aplanau-lo bé amb els dits donant-li forma rodona aproximadament del diàmetre de la cassoleta. Col·locau la tapadora de pasta damunt i segellau les voreres amb els dits. Col·locau la panada damunt la llauna i punxau la tapadora amb una forqueta per facilitar-ne la cocció.

Si voleu farcir-les de carn, ompliu cada panada amb carn, dues tallades de xulla o ventresca i dos trossets de sobrassada.

I si les voleu farcir de carn amb cabell d’àngel, no hi heu de posar res més que aquests dos ingredients.

Repetiu el procés amb la resta de pastons. Us sortiran devers 15 panades de bona mida (depèn del gruix de la pasta).

En tenir una llauna quasi plena enceneu el forn a 190º. En ser calent, enfornau la primera llaunada. Ha de coure entre 50 i 60 minuts.

Mentres coeu la primera llaunada, preparau la segona.

En ser cuita la primera, treis-la del forn i deixau refredar les panades damunt la llauna. No les tragueu fins que siguin tèbies o fredes. Si provau de treure-les quan encara són molt calentes és probable que es rompin.

En tenir llesta la segona llaunada, enfornau-la i deixau-la coure el mateix temps que la primera.

Un bon acompanyament per a les panades és una ensalada de lletuga, grell i carxofes morades trempada amb sal, oli i vinagre.