Cercador

Panellets

Panellets 1
S’acosta Tots Sants i tenim ametles mallorquines de la collita d’enguany… Havíem de fer panellets sí o sí. Els panellets tradicionals ja sabeu que són a base de pasta d’ametlla i arrebossats de pinyons. Nosaltres, però, com que havíem fet codonyat la setmana passada i a més, el coco ens entusiasma, vàrem pensar de fer-ne de tres varietats emprant la mateixa pasta base. Això sí, si voleu fer-ne us recoman que faceu la pasta d’ametlla el dia abans i la guardeu a la gelera. Si provau de donar forma als panellets totd’una veureu que és difícil, perquè la mescla no té encara la consistència adequada. En canvi l’endemà estarà a punt.

Aquests pastissets són una delícia i es conserven molt bé durant setmanes. Però no solen durar gaire… Acompanyant el cafè a mitjan horabaixa o a mitjan matí fa mal aturar-se de menjar-ne. Si sou llépols us els haureu de racionar. Estau avisats.

PANELLETS

Dificultat: [rating=4]

Ingredients :

De la pasta base:

 • 500 g d’ametles crues mòltes
 • 100 g de patata bullida amb la pell (o moniato)
 • 400 g de sucre en pols
 • 1 vermell d’ou
 • la pell d’una llimona ratllada

Dels panellets tradicionals:

 • 1/3 de la pasta base
 • 80 g de pinyons
 • 1 vermell d’ou

Dels de de coco:

 • 1/3 de la pasta base
 • 60 g coco ratllat

Dels de codonyat:

 • 1/3 de la pasta base
 • 1 tira de codonyat d’un dit de gruix
 • sucre per arrebossar

Preparació:

Esclafau la patata fins que quedi ben fina. Preparau la pasta base mesclant tots els ingredients amb les mans fins que sigui homogènia. Embolicau-la amb un plàstic i guardau-la a la gelera fins l’endemà.

L’endemà, treis la pasta d’ametlla de la gelera. Si és massa dura i difícil de manejar hi podeu afegir una miqueta d’aigua (a vegades és suficient banyar-se les mans).

Dividiu la pasta d’ametlles en tres parts més o manco iguals. Preparau una llauna de forn i folrau-la amb paper sulfuritzat.

Per fer els panellets de coco, mesclau 60 g de coco amb una de les parts de pasta d’ametlla. Mesclau-ho bé amb les mans fins que estigui ben integrat. Formau els panellets donant-los forma de con i col·locau-los damunt la llauna.

Per fer els de codonyat, dividiu una de les parts de pasta d’ametla en dues porcions. Formau amb una d’elles un rectangle d’aproximadament 20 cm de llarg. Col·locau al centre la tira de codonyat i. Amb l’altra meitat de pasta, feis un rectangle de la mateixa mida que el d’abans i col·locau-lo damunt l’altra, cobrint el codonyat. Pressionau amb les mans i acabau de donar-li forma. Tallau rodanxes transversals, arrodoniu les voreres amb els dits, arrebossau els panellets amb sucre i col·locau-los damunt la llauna.

Per fer els tradicionals, formau bolletes de la mida d’una nou, passau-les pel plat on teniu els pinyons i pressionau un poc amb els dits perquè hi quedin adherits. Remenau el vermell d’ou dins una tasseta i pintau els panellets ajudant-vos d’un pinzell.

Enceneu el forn a 190º, calor indirecte.

En ser calent, enfornau la llauna i vigilau els panellets, perquè no s’han de coure, només s’hi ha de forma una crosta lleugera que ajudarà a conservar-los. Amb 8-10 minuts ja tendran una mica de color . Treis-los del forn i deixau-los refredar completament abans de servir-los. No els toqueu en calent perquè es desmuntarien.

Nota:

Podeu servir-los en capsetes de paper arrissat. Es conserven bé dins una capsa de llauna o carmanyola (no els poseu dins la gelera!).