Cercador

Panets de ceba

Panets amb ceba 2

Quin plaer això de fer pans i panets! M’encanta. I l’olor que escampen per tota la casa… Aquesta versió és amb ceba fregida deshidratada. També he provat de fer-los amb ceba fregida natural, però la veritat és que m’han semblat molt més saborosos els fets amb la deshidratada. No m’ho hagués pensat mai, però ha estat així. Si en feis, podeu congelar-los tod’una que hagin refredat i guardar-los per treure un dia que tengueu un sopar informal. Si els passau deu minuts, esquitxats d’aigua, pel forn ben calent (directament del congelador) us quedaran tan cruixents com el primer dia. Amb un simple raig d’oli d’oliva per damunt són deliciosos, però les combinacions són múltiples i les deix a la imaginació de cadascú.

PANETS DE CEBA FREGIDA DESHIDRATADA

Dificultat: [rating=2]

Ingredients per a 8-9 panets:

 • 150 g de massa mare
 • 150 g d’aigua mineral
 • 150 g de farina integral
 • 150 g de farina de força
 • 5 g de sal
 • 60 g de ceba fregida deshidratada

Preparació:

Mesclau dins un bol l’aigua i la farina de força. Remenau amb una cullera. Afegiu-hi la farina integral i la sal i treballau la pasta amb les mans. Incorporau-hi la massa mare i continuau treballant-la durant 8-10 minuts. Si se us aferra molt a les mans, afegiu-hi una mica més de farina integral. Tapau-la amb un plàstic i deixau-la reposar durant una hora.

Passat el temps de repòs, incorporau-hi la ceba fregida i mesclau-ho bé amb les mans per tal que es distribueixi uniformement. Dividiu la pasta en 8-9 porcions.

Folrau una llauna amb paper sulfuritzat.

Formau bolles amb les porcions de pasta i col·locau-les damunt la llauna, separades unes de les altres perquè s’inflaran en fermentar. Posau la llauna dins el forn apagat i col·locau-hi devora un tassonet amb aigua.

Quan els panets dupliquin el volum inicial (el temps varia molt segons la temperatura), treis la llauna del forn i enceneu-lo a 250º. En ser calent, feis dos talls en creu poc profunds damunt cada panet. Esquitxau els panets i les parets del forn amb aigua amb un vaporitzador i enfornau-los. Seran cuits en aproximadament 25 minuts. Han de ser ben dauradets i la part de baix també ha de tenir color i ha de fer renou de buit quan la copejam.

PANETS DE CEBA FREGIDA NATURAL

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 9 panets:

 • 350 g de ceba crua (pesada un cop pelada)
 • 2 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
 • 11 g de llevat sec de forner ( un sobre)
 • 200 g d’aigua mineral natural
 • 160 g de farina integral
 • 170 g de farina de força (150+20) i un poc més per empolvorar

Preparació:

Tallau les cebes a trossos fins i regulars d’un cm de llarg, aproximadament. Posau l’oli dins una paella i abocau-hi la ceba en ser calent. Afegiu-hi sal, remenau perquè es mescli bé. Tapau la paella i coeu la ceba al mínim durant 20-25 minuts, o fins que sigui ben blana. Llavors apujau el foc i coeu-la destapada 10-15 minuts més, remenant cada poc temps perquè no es cremi ni s’aferri. L’heu de coure fins que hagi absorbit tot el líquid i sigui ben rosseta. Abocau-la dins un plat i deixau-la refredar.

Mesclau l’aigua a temperatura ambient amb la farina integral i el llevat sec de forner. Remenau-ho amb una cullera. Afegiu-hi ara 150 g de farina de força i treballau la pasta amb les mans damunt la superfície de treball ben seca i enfarinada fins que sigui homogènia i no s’aferri a les mans. Estirau-la amb l’aprimador fent un rectangle i doblegau-la sobre si mateixa fent dos plecs. Deixau-la reposar 10 minuts i repetiu l’operació (millor encara si ho feis 5 o 6 vegades). Posau la pasta dins un bol, tapada amb un plàstic, i deixau-la tovar fins que dupliqui el volum inicial.

Enfarinau la superfície de treball. Aplanau la pasta amb l’aprimador i abocau-hi al mig la ceba fregida (si ha quedat una mica d’oli, afegiu-lo també) i els 20 g de farina de força que us quedava. Mesclau amb les mans. De tot d’una pareix que no lliga, i per ventura haureu d’afegir-hi una mica de farina, però veureu que ben aviat lligarà.

Folrau una llauna amb paper sulfuritzat. Dividiu la pasta en 9 porcions i amb cada una feis una bolla. Col·locau-les ben separades damunt la llauna. Feis dos talls poc profunds damunt cada panet i empolvorau-los amb una mica de farina. Ficau la llauna dins el forn apagat i esperau que tovin. En duplicar el volum inicial treis la llauna del forn i enceneu-lo a 250º (o a la màxima temperatura a què arribi el vostre forn).

En ser calent, pulveritzau els panets i les parets del forn amb aigua i enfornau-los. Coeu-los durant 25 minuts a aquesta temperatura. Han de ser ben daurats i la part de davall ben rossa també.

Panets amb ceba 1