La primera vegada que en vaig menjar va ser a Munich, en un sopar amb amics. El duia na Daniela, una mestra italiana . Em va agradar tant que vaig voler aprendre a fer-ne. I, després de dos intents en què la pasta m’havia quedat massa densa, aquest, amb una altra fórmula, m’ha quedat molt esponjós i trob que ha superat la prova. Mirau la foto dels talls i veureu…
PANETTONE
Dificultat:
Ingredients:
De la massa mare:
- 160 g de farina de força
- 16 g de llevat premsat
- 130 g d’aigua mineral tèbia
De la pasta:
- la massa mare fermentada
- 330 g de farina de força
- 100 g de sucre
- 2 ous
- 1 vermell d’ou
- 60 g de llet tèbia
- 15 g de llevat premsat
- 100 g de mantega pomada (i un poc més per untar el motlle)
- un pessic de sal
- 130 g de rom
- 80 g de panses sultanes
- 80 g d’albercocs secs picats
- farina per arrebossar les panses i els albercocs
- sucre en pols per empolvorar-lo
Preparació:
Primer de tot preparau la massa mare: dissoleu el llevat dins l’aigua tèbia. Afegiu-hi la farina. Mesclau bé i col·locau aquesta pasta dins un recipient fondo ben tapat perquè fermenti.
Posau les panses i els albercocs picats en remull en el rom calent.
Quan la massa mare dupliqui el volum inicial, mesclau dins un altre bol el sucre, la mantega, els ous i el vermell, el llevat dissolt en la llet i la sal. Afegiu-hi ara la farina (no tota d’un cop, a tongades). Mesclau-ho tot bé amb les mans fins que la mescla sigui homogènia. Incorporau-hi ara la massa mare i treballau la pasta amb les mans fins que estigui ben integrada. Passau la pasta a una superfície enfarinada i treballau-la durant 10-12 minuts, atupant-la i amb moviments com que els que es fan per rentar la roba a mà, fins que sigui elàstica i manejable (si és massa enganxadissa, hi podeu afegir un poc de farina, sempre de poc en poc). Si us queda molta pasta aferrada a les mans, rentau-vos-les i untau-vos-les d’oli abans de continuar treballant-la. Us resultarà més fàcil.
Colau les panses i els albercocs i reservau el rom.
Ara posau la farina que teníeu a part dins un plat i passau-hi les panses i els trossets d’albercoc, que quedin ben arrebossats. Integrau ara els fruits a la pasta, procurant que quedin distribuïts de manera més o menys uniforme.
Untau el fons i les parets d’un motlle de suflé d’aproximadament 21 cm de diàmetre i 9-10 cm d’alt amb mantega. Folrau les parets del motlle amb paper sulfuritzat de manera que sobresurti almenys 6 cm per damunt el motlle, perquè la pasta s’estufarà molt en fermentar i encara més en coure, i no us ha de vessar.
Abocau-hi la pasta i col·locau el motlle dins el forn apagat per a una segona fermentació. Quan la pasta quadruplica el volum inicial (en el nostre cas, amb un motlle de les mides que us explicam, la pasta ja sobresortia un dit del bord del motlle) treis el motlle del forn i enceneu-lo a 200º.
En arribar a aquesta temperatura, enfornau el panettone. Al cap de 20 minuts, vigilau que no es dauri massa la superfície. Si veis que pren massa color de dalt, tapau-lo amb un paper d’alumini. Procurau tenir obert el forn el mínim de temps necessari per a fer-ho. Continuau coent el panettone 10 minuts a aquesta temperatura i llavors abaixau-la a 180º fins que sigui ben cuit. Punxau el centre per comprovar-ho.
El nostre panettone va necessitar en total 1 hora per coure.
Quan sigui cuit, deixau-lo refredar una estona dins el motlle i desemmotllau-lo amb cura. Deixau-lo refredar completament damunt una reixeta. A l’hora de servir-lo, ensucrau-lo generosament amb sucre en pols.
Nota:
Si us agrada, podeu servir les porcions emborratxades amb un almívar (es fa amb meitat de sucre i meitat d’aigua) mesclat amb una copeta del rom que havíeu reservat.