Quan el meu fill Aleix tenia deu o onze anys em va dir un dia, parlant de plats preferits:
-Si em diguessin que cada dia de la setmana havia de menjar el mateix plat i em demanassin que en triàs un, saps quin triaria? La lasanya.
En va dinar ahir i avui ha repetit, perquè, tot i que ja quasi és major d’edat, no ha canviat de parer. Torna boiet per la lasanya. I crec que no és una excepció, perquè tant als nins com als adolescents els sol agradar molt. A ca nostra, quan em pos a fer-ne, en faig duplicant les quantitats. Així me’n surten 8 racions ben grosses. Quan és ben freda, tall les porcions que m’han quedat, les embolic amb paper film, individualment, i les congel. Després de fer tanta feina (perquè és un plat laboriós, així mateix, no us penseu…) tenc alguns menús resolts per a aquells dies que no tenc temps de cuinar.
LASANYA A LA BOLONYESA
Dificultat:
Ingredients per a 4 persones:
De la salsa bolonyesa:
- 300 g de carn picada de vedella
- 1 ceba mitjana
- 100 g de pastanagues
- 1/2 quilo de tomàtiga triturada natural
- 70 g de vi negre
- oli d’oliva per fregir
- sal
- pebre bo
- orenga
- 1 fulla de llorer
De la salsa beixamel:
- 20 g de mantega
- 20 g de farina
- 400 g de llet
- sal
- pebre bo
- nou moscada ratllada
Altres:
- 1/2 paquet de plaques de lasanya (nosaltres empram El pavo)
- 20 g de mantega freda
- 50 g de formatge ratllat per gratinar (el que us agradi)
Preparació:
Picau la ceba molt fina. Pelau les pastanagues i ratllau-les ben fines. Dins una greixonera amb un poc d’oli, sofregiu la pastanaga i la ceba a poc foc fins que la ceba sigui transparent. Afegiu-hi la carn picada i sofregiu-la fins que prengui color. Incorporau-hi ara el vi i remenau uns minuts fins que vegeu que s’ha evaporat. Abocau-hi ara la tomàtiga, l’orenga, la fulla de llorer, sal i pebre bo. Deixau coure el conjunt durant 40-45 minuts. Remenau de tant en tant perquè no s’aferri. Apagau el foc.
Per preparar la salsa beixamel, agafau una cassola de fons gruixat una cassola de fons gruixat que no es retxi i posau-la al foc amb la mantega. Tot d’una que estigui fosa, afegiu-hi la farina i remenau amb una batedora manual de barnilles. Coeu el conjunt durant 2 minuts, sense aturar-vos de remenar. És el moment d’anar incorporant-hi la llet poc a poc amb un cullerot (això és important), sempre remenant. No n’afegiu més fins que no ha quedat ben incorporada l’anterior. Quan ja hi hagueu afegit tota la llet, salau la salsa i ratllau-hi nou moscada. Coeu-la fins que s’espesseixi. Retirau-la del foc. Comprovau el punt de sal i rectificau si fos precís.
Bulliu la pasta segons les instruccions del paquet i en ser cuita (al dente) passau-la a un colador i col·locau les plaques damunt un pedaç blanc ben net, amb molta cura perquè no es rompin i mantenguin la forma.
Agafau una rostidora on s’hi puguin adaptar per la mida les plaques de lasanya i abocau-hi un poc de beixamel. Esteneu-la amb una espàtula de manera que quedi una capa molt fineta cobrint el fons. Col·locau-hi damunt una capa de plaques de pasta. Ara, distribuïu-hi una tercera part de la salsa bolonyesa. Repetiu l’operació dues vegades més. Acabau amb una capa de plaques de pasta i distribuïu la resta de beixamel per damunt, amb compte que entri pels buits i no quedin espais secs.
Enceneu el forn a 200º. Mentrestant, distribuïu el formatge ratllat per damunt la beixamel i repartiu trossets petits de mantega per damunt.
Enfornau la rostidora i coeu la lasanya durant 40-45 minuts, fins que la superfície sigui ben daurada.
Nota:
Com que la recepta és una mica laboriosa, val la pena fer-ne el doble i, un cop cuita i freda, congelar-ne porcions de ració embolicades amb paper film, que us poden resoldre un dinar o un sopar un dia que no tengueu cuinera o aneu curts de temps.