Cercador

Pastís alemany de prunes

Pastís alemany de prunes

Fa uns dies vaig ser a Munic, a casa d’uns amics molt estimats: n’Alfred i na Geli. No ens veim gaire sovint, un pic cada any o cada dos anys. Quan ens reunim ens agrada cuinar plegats mentre ens posam al dia sobre les nostres vides, les nostres alegries i maldecaps. L’any passat vaig cuinar allà unes sopes d’estiu que els varen agradar molt. Enguany ells ens han preparat un strudel de poma i també aquest pastís, que justament jo anava endarrer de tastar, perquè l’havia vist en molts mostradors de pastisseries. Per part meva, vaig fer una coca de trempó i un bon tombet. Per fer la coca de trempó ens vàrem trobar amb una dificultat: no hi havia a cap mercat pebres verds que no fossin dels gruixats de torrar. Així que la vaig fer amb pebres d’aquests.

Aquest pastís de prunes té una base feta amb farina i formatge fresc tipus Speisequark, bàsicament. La pasta, amb aquestes proporcions, no surt gaire dolça i a més, us he d’advertir que té un sabor una mica àcid, encara que les prunes estiguin bé de madures.Per això agradarà segurament als amants del les postres gens empalagoses ni embafadores i potser no tant als molt llépols.

Ells el serveixen amb nata muntada i hi posen una mica de sucre i canyella per damunt. Aquesta recepta me la va proporcionar na Geli. És una bona alternativa si teniu moltes prunes i maduren massa de pressa. Per la zona d’Alemanya on vàrem ser sembla que hi ha moltes prunes, perquè era quasi l’única fruita barata que trobàrem (entre 0,90 i 1,20 € el quilo).

PASTÍS ALEMANY DE PRUNES

Dificultat: [rating=1]

Ingredients per a 6 persones:

De la pasta:

 • 300 g de farina (aprox.)
 • 150 g de formatge tipus Speisequark
 • 70 g de llet
 • 70 g d’oli
 • 70 g de sucre
 • 10 g de llevat artificial (Royal o Canario)
 • mantega per untar el motlle
 • oli per untar-vos les mans

Del farciment:

 • 1 quilo i ¼ de prunes

De la guarnició:

 • 250 g de nata per muntar
 • sucre al gust
 • canyella en pols

Preparació:

Posau la llet, l’oli, el formatge i el sucre dins un bol. Remenau el conjunt amb una cullera de fusta i incorporau-hi poc a poc la farina i el llevat. Quan la pasta comenci a tenir consistència, treballau-la amb les mans. Quan hagueu incorporat tota la farina, feis una bolla amb la pasta, tapau-la amb un plàstic i deixau-la reposar mentre preparau les prunes.

Rentau les prunes, xapau-les per la meitat (sense pelar) i eliminau-ne els pinyols. Tallau cada meitat en dues parts longitudinalment.

Untau un motlle amb mantega.

Enceneu el forn a 170º.

Untau-vos les mans d’oli i esteneu la pasta a la base (no a les voreres) d’un motlle rectangular d’aproximadament 20 x 30 cm. Distribuïu els trossos de pruna damunt com veis a la fotografia. Ensucrau la superfície del pastís i enfornau-lo durant 40-50 minuts. Si veis que les prunes no s’han cuit a bastament, donau-li un toc de gratinador perquè s’acabin de coure.

Mentre coeu el pastís, muntau la nata. Afegiu-hi sucre al vostre gust de mica en mica quan ja comenci a tenir consistència.

En ser cuit el pastís, deixau-lo refredar, tallau-ne porcions individuals i serviu-les amb nata muntada per damunt. Empolvorau la nata amb un poc de cayella i de sucre.