Sabeu que a Mallorca tenim el major observatori mundial de figueres? Nosaltres ho vàrem descobrir la setmana passada. Dimarts dia 30 anàrem amb un grup d’una trentena de persones al camp d’experimentació de Son Mut Nou, a Llucmajor. Ens va rebre en Monserrat Pons, qui ens va explicar tot un seguit de coses interessants sobre les figues i les figueres. Alla hi té, segons va dir, més de 1.500 figueres de centenars de varietats diferents, 250 de les quals són autòctones. Un dels seus objectius és evitar l’extinció de les que estan en perill de desaparèixer. Després de l’explicació, il·lustrada amb imatges i farcida d’anècdotes curioses i divertides, vàrem tenir l’oportunitat de veure moltes figueres diferents i també de tastar figues de tota casta: bordissots, bec de perdiu, andreves, alenyanes, coll de dama, de Balàfia, martinenques, sitcelis, peretjals, morro de bou, matasoldats, de la plata, de la reina, de la senyora, cucurelles, carlines, carabassetes, calderones…. La llista és llarguíssima. La visita ens va entusiasmar. Si teniu ocasió, visitau Son Mut Nou. Val la pena.
I és clar, després de l’experiència, ens varen venir ganes de crear un plat que inclogués figues. Vàrem pensar que la combinació amb el formatge maonès havia de resultar i vàrem fer proves. Aquest és el resultat dels nostres experiments: un pastís de formatge maonès amb figues. No l’hem pensat per servir com a postres, sinó com a aperitiu. De fet, si consultau la llista d’ingredients veureu que no hi ha sucre. Però ben mirat, si l’acompanyau de confitura de figa, crec que també pot ser un plat dolç ben redebo.
PASTÍS DE FORMATGE MAONÈS AMG FIGUES
Dificultat:
Ingredients per a 8-10 persones:
De la base:
- 100 g de mantega freda (i un poc més per untar el motlle)
- 200 g de farina fluixa
- un pessic de sal
- 1 ou
- una cullerada d’aigua molt freda
Del farciment:
- 250 g de formatge maonès semicurat ratllat
- 100 g de brossat (es pot substituir per formatge tipus quark)
- 100 g de nata líquida
- 4 ous
- un pessic de sal
- ½ quilo de figues fresques
Preparació:
Preparau primer la base: abocau la farina dins un bol a través d’un colador fi. Afegiu-hi la mantega ben freda a trossets i mesclau ambdós ingredients amb els dits, amb paciència i sense fregar massa fins que la mescla tengui aspecte d’arena banyada. Feis un buit al centre i abocau-hi l’ou una mica batut. Mesclau tots els ingredients amb les mans treballant-los només el temps necessari perquè la pasta sigui homogènia. Si veis que us queda molt dura, afegiu-hi l’aigua. Formau una bolla amb la pasta i deixau-la reposar a la gelera durant una hora.
Passat el temps de repòs, enceneu el forn a 180º i untau un motlle desmuntable de 25 cm de diàmetre amb mantega. Esteneu la pasta pel fons i les parets del motlle procurant no estirar-la gaire. Punxau-la pertot arreu amb una forqueta. Col·locau un paper d’alumini damunt la pasta i llegums o alguna cosa que pesi damunt (per evitar que la pasta s’estufi durant la cocció). Enfornau la base del pastís. Al cap de 15 minuts treis els llegums i el paper de damunt la pasta i retornau el motlle al forn. Coeu la base 5-10 minuts més, fins que el fons tengui color.
Mentrestant, mesclau tots els ingredients menys les figues i triturau el conjunt amb el robot de cuina.
Quan la base del pastís ja tengui color, abocau-hi la preparació anterior i enfornau el pastís. Coeu-lo durant aproximadament 30 minuts més. Comprovau que és cuit punxant el centre amb un escuradents. N’ha de sortir eixut.
Netejau les figues i tallau-les a rodanxes. Col·locau-les damunt el farciment de formatge i tornau a enfornar el pastís durant 10 minuts més.
Nota:
La idea d’aquest pastís és servir-lo com a entrant o com a aperitiu, però es pot presentar com a postres si l’acompanyau de confitura de figues, per exemple.