Cercador

Pastís de llima

Pastís de llima 1

Dimarts passat havia d’anar a sopar a ca uns amics de Porreres. I havia de dur el dolç. A l’amo de la casa no li agrada la nata i la madona no va de postres gaire dolces ni empalagoses. De manera que m’havia d’empescar alguna cosa lleugera, fresqueta i que es pugués preparar d’un dia per l’altre, perquè no tenia temps de fer res hora per hora. Vaig cercar i cercar receptes i finalment vaig optar per experimentar amb les llimes. I em va sortir això. Crec que l’hauré de patentar… ha ha ha!

PASTÍS DE LLIMA

Dificultat: [rating=3]

Ingredients:

De la base:
(us sobrarà pasta, que podeu congelar)

 • 150 g de mantega pomada
 • 50 g d’ametla crua mòlta
 • 100 g de sucre en pols
 • 1 ou gran
 • 200 g de farina (aproximadament)

De la crema:

 • 5 llimes
 • 500 g de formatge mascarpone
 • 3 ous
 • 6 fulls de gelatina neutra
 • 130 g de sucre
 • mantega per untar el motlle

Preparació:

Preparau primer la base: mesclau la mantega amb el sucre i l’ametla mòlta. Afegiu-hi l’ou i remenau amb una cullera. Incorporau-hi ara la farina de mica en mica. En haver incorporat els 200 g, si veis que la pasta encara s’aferra a les mans, afegiu-n’hi una mica més. Ha de quedar una pasta de textura fina però no massa forta. Feis una bolla amb la pasta, embolicau-la amb un plàstic i deixau-la reposar a la gelera durant una hora.

Passat el temps de repòs, enceneu el forn a 190º.

Agafau un motlle de 20 cm de diàmetre dels que no són desmuntables. Tallau un cercle de paper sulfuritzat d’aquesta mida i folrau-ne la base. Agafau la pasta i dividiu-la en tres porcions. Preneu una de les porcions i esteneu-la damunt el cercle de paper de manera que quedi una capa fina i uniforme de pasta (només heu de folrar la base del motlle, no els costats). Punxau-la pertot amb una forqueta. Posau un paper d’alumini (o sulfuritzat) damunt la pasta, que cobreixi el fons i les parets del motlle. Abocau-hi ara llegums o algun altre producte perquè faci pes damunt la pasta i no s’estufi en coure.

En ser calent el forn, enfornau la base del pastís i coeu-la durant 15 minuts. Passat aquest temps, treis-la del forn, eliminau el llegum i el paper d’alumini i tornau-la a enfornar. Acabau de coure-la. En veure que s’ha enrossit la superfície, treis el motlle del forn i deixau-lo refredar completament.

Tallau els fulls de gelatina amb unes tisores en 6 o 7 trossos cada un i posau-los en remull amb aigua freda durant 10 minuts.

Ratllau la pell de dues llimes dins un bol. Sucau aquestes dues llimes i dues més. Colau el suc, escalfau-lo fins que sigui ben calent (però no ha de bullir gens!). En ser calent, abocau-hi la gelatina ben espremuda amb les mans per eliminar-ne l’aigua i remenau molt fins que vegeu que s’ha dissolt completament. Abocau aquesta mescla dins el bol a través d’un colador fi i deixau-la refredar 10 minuts. Incorporau-hi el formatge mascarpone i bateu la mescla amb una batedora manual de barnilles fins que sigui ben homogènia.

Separau els blancs dels vermells. Afegiu els vermells a la preparació anterior.

Muntau els blancs. Quan comencin a tenir consistència, afegiu-hi el sucre de mica en mica i continuau batent-los fins que siguin ben ferms. Incorporau ara aquesta merenga a la crema de formatge. Mesclau-la amb una cullera de fusta, amb moviment suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire.

Untau les parets del motlle amb mantega i folrau-les amb una tira de paper sulfuritzat (sense treure’n la base cuita del pastís). Abocau-hi la crema de formatge i llima i allisau la superfície amb una espàtula.

Posau el motlle dins el congelador. Al cap d’unes hores, quan vegeu que ja s’ha endurit a bastament, desemmotllau-lo dins una safata i després donau-li la volta dins una altra safata. Eliminau el paper de la base i el dels costats i deixau el pastís dins la gelera fins el moment de consumir-lo, que no ha d’estar congelat. Si veis que encara és molt dur, deixau-lo fora de la gelera una estona perquè s’acabi de descongelar.

Decorau el pastís amb rodanxes de llima primetes.

Nota:

Podeu congelar les 2/3 parts de la pasta que us ha sobrat per a emprar en altres ocasions com a base per a altres postres.