Cercador

Pastís de trufa

Pastís-agraïment-2

Divendres passat férem la festa de fi de curs a l’escola i, quan ja partia cap a casa m’aglapiren els meus alumnes i un grup de pares. M’allargaren un paquet molt ben fet, que contenia una capsa grossa d’aquestes de llauna per guardar fotos i a dins hi havia, entre altres coses, una peça de tela verda. De tot d’una no vaig saber què era, però varen desplegar-la i… Aquí no podeu veure el davantal sencer, però fixau-vos en la inscripció, feta fins i tot amb el mateix estil de lletra del nostre blog. Idò al davantal hi ha tants cercles com alumnes he tengut, amb el nom de cada un escrit de la seva pròpia mà dins. No em direu que no fan estimera… Gràcies, al·lots!!! I gràcies, pares i mares, per tot el vostre suport en aquest curs especialment dur.

PASTÍS DE TRUFA

Dificultat: [rating=4]

Ingredients per a 10 persones:

De la base:

  • 4 ous mitjans
  • 180 g de sucre
  • 115 g de farina (i un poc més per empolvorar el motlle)
  • mantega per untar el motlle

De la trufa:

  • 500 g de nata líquida per muntar
  • 200 g de xocolata Nestlé Postres

De la ganache:

  • 120 g de xocolata Nestlé Postres
  • 120 g de nata líquida
  • 40 g de mantega pomada

Preparació:

De la base:

Untau un motlle alt de 20 cm de diàmetre amb mantega i empolvorau-lo amb farina.

Enceneu el forn a 180º.

Bateu els ous (sencers) amb el sucre fins que blanquegin i dupliquin el volum inicial. Incorporau-hi la farina a través d’un colador fi. Mesclau-ho bé amb una espàtula, amb moviments suaus de dalt a baix perquè la mescla no perdi volum. Abocau la preparació dins el motlle.

Enfornau-lo; abaixau la temperatura immediatament a 170º i coeu la base uns 30-35 minuts. Comprovau que és cuita punxant el centre amb un escuradents ( però no obriu el forn durant els primers 20-25 minuts!).

En ser cuita, treis el motlle del forn. Deixau refredar la base 10 minuts; desemmotllau-la amb compte i, un cop estigui a temperatura ambient, guardau-lo a la gelera fins l’endemà.

Ara, preparau la trufa per poder muntar-la l’endemà.

De la trufa:

Trossejau la xocolata i posau-la dins un bol. Escalfau la nata fins que bulli i abocau-la damunt la xocolata. Deixau-ho reposar 2 minuts i remenau la mescla amb una batedora manual de barnilles fins que sigui ben homogènia. Comprovau que no han quedat trossets de xocolata sense fondre’s. Deixau temperar la preparació i guardau-la a la part més freda de la gelera. Guardau-hi també les barnilles (si tot és molt fred, la trufa, com la nata, munta molt fàcilment). L’endemà, ben freda, muntau-la igual que la nata.

De la ganache:

Trossejau la xocolata. Escalfau la nata i, en bullir, abocau-la damunt la xocolata. Al cap d’un minut, remenau amb la batedora manual de barnilles i afegiu-hi la mantega. Remenau bé fins assegurar-vos que la mescla és homogènia.

Muntatge del pastís:

Dividiu la base del pastís en tres discos de la mateixa mida (no és fàcil, això). Posau un dels discos en un plat de la mateixa mida que el disc. Distribuïu la meitat de la trufa per damunt. Col·locau-hi a sobre el segon disc. Damunt, l’altra meitat de la trufa i llavors el tercer disc.

Quan la consistència de la ganache sigui l’adequada, distribuïu-la per damunt el pastís de manera que el recobreixi completament.

Pastís-agraïment-4