Cercador

Pastissets de fulls

Pastissets de nadal 3
Un horabaixa d’hivern que plovia i no tenia ganes d’anar enlloc vaig voler fer aquest experiment. Damunt una recepta que ja havia provat, i que m’havia anat bé, però trobava que es podia perfeccionar, vaig introduir modificacions per aconseguir millorar la textura dels pastissets. I em sembla que ho vaig aconseguir, almenys així ho manifestaren els que havien provat les dues versions.
Aquesta ja no la modificaré, crec. Si ho voleu provar només cal un poc de paciència i disposar del temps necessari, perquè us prendrà unes quantes hores.

PASTISSETS DE FULLS

Dificultat: [rating=4]

Ingredients:

  • 100 g de mantega a punt de pomada
  • 100 g de mantega en un bloc a temperatura ambient (o freda, si és l’estiu)
  • 100 g de saïm a temperatura ambient
  • 400 g de farina fluixa
  • 250 g de sucre en pols
  • la pell de dues taronges
  • 25 g de suc de taronja
  • 25 g de vi blanc
  • un pessic de sal

Preparació:

Mesclau els 100 g de mantega a punt de pomada amb els 100 g de saïm. Afegiu-hi el suc de taronja, la sal, el vi i la pell de taronja ratllada. Ara incorporau-hi la farina (de mica en mica, no tota de cop). Pastau fins que estigui tot ben lligat. Formau una bolla amb la pasta, embolicau-la amb paper film i deixau-la reposar a la gelera durant una hora.

Passat el temps de repòs, marcau una creu damunt la bolla de pasta i aprimau-la amb l’aprimador de manera que us quedi una capa d’un dit de gruix amb forma de creu. Col·locau-hi al mig el bloc de mantega. Doblegau els extrems nord i sud cap al centre; llavors els extrems est i oest, de manera que us quedi una capa quadrada gruixada de pasta. Aprimau-la, amb molta cura perquè la mantega no surti pels costats, i donau-li forma de rectangle. Tornau-la a tapar amb paper film i guardau-la mitja hora a la gelera.

Passada la mitja hora, doblegau un cantó del rectangle cap al mig i, llavors, l’altre extrem damunt aquest. Aprimau amb l’aprimador tornant a formar un rectangle; tornau a fer els doblecs i estirau de bell nou com la vegada anterior. Tapau la pasta amb paper film i guardau-la a la gelera.

Repetiu el procés de doblegar i estirar la pasta dues o tres vegades més, deixant sempre ½ hora de repòs al frigorífic entre i entre.

Ara, amb un ganivet ben esmolat que no sigui de serra, tallau quadradets de la mida que us agradi.

Enceneu el forn a 170º. Folrau una llauna amb paper sulfuritzat i col·locau-hi els quadradets de pasta, un devora l’altre, que no es toquin. Enfornau la llauna i coeu-los durant 30-40 minuts, o fins que vegeu que han pres color torradet. Per assegurar-vos que són cuits, treis-ne un del forn i xapau-lo per la meitat: ha de ser sec a dins. Si no és així, perllongau la cocció 5 o 10 minuts més.

Treis la llauna del forn. Deixau refredar els pastissets durant 10 minuts damunt la llauna i, quan ja hi pugueu posar les mans sense cremar-vos, arrebossau-los d’un en un amb sucre en pols. Deixau-los refredar completament i tornau-los a arrebossar després amb sucre en pols. Guardau-los en un pot hermètic de vidre o en una capsa de llauna. Es conserven bé durant setmanes.