Cercador

Pàvlova

Pàvlova 1

Anna Pàvlova (Sant Petersburg, 1881 – L’Haia, 1931) va ser una ballarina excepcional. En honor seu es va crear aquest pastís, delicat, fràgil i d’una lleugeressa que es va voler comparar amb la seva dansa. Com en altres elaboracions que s’han fet famoses amb els anys arreu del món, hi ha polèmica sobre el vertader origen del pastís. Se’l disputen Austràlia i Nova Zelanda.

Sigui quin sigui, si no l’heu tastat mai, no us el podeu perdre si sou llépols. La base és una corona de merenga cuita. Aquesta corona es farceix de nata batuda i damunt s’hi posen fruites. Nosaltres hem optat per les fruites del bosc. L’acidesa dels gerds i dels nabius casa molt bé amb la merenga, que és molt dolça. Imaginau-vos la sensació en posar-vos dins la boca una cullerada de Pàvlova: la base cruixent i dolça de merenga mesclada amb la nata muntada i el contrast àcid de les fruites… Un plaer indescriptible.

PÀVLOVA

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 6 persones:

De la corona de merenga:

  • 4 blancs d’ou a temperatura ambient
  • 240 g de sucre
  • un pessic de sal
  • 5 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • 1 culleradeta (de les de postres) de vinagre de vi
  • sucre en pols per empolvorar

Del farciment:

  • 250 g de nata
  • 50 g de sucre

De la decoració:

  • 300 g de fruites del bosc (poden ser congelades)
  • 40 g de sucre

Preparació:

Posau els blancs d’ou dins un bol amb la sal i començau a batre’ls amb la batedora elèctrica de barnilles a potència mitjana. Quan comencin a ser escumosos, afegiu-hi una cullerada de sucre i continuau pujant-los a potència màxima incorporant la resta de sucre de mica en mica (això és molt important per aconseguir la consistència adequada). Quan ja l’hagueu afegit tot seguiu batent dos minuts més encara. Abocau-hi ara el vinagre i bateu-los una mica més. Agafau un colador molt fi i afegiu-hi la farina de blat de moro a través del colador. Remenau la merenga molt suaument amb una cullera de fusta o amb una espàtula (no amb la batedora elèctrica!) perquè la farina es distribueixi uniformement.

Enceneu el forn a 100º.

Posau la merenga dins una màniga de pastisseria. Tallau un tros de paper sulfuritzat de 30 x 30 cm. Dibuixau-hi al mig un cercle de 20 cm amb un llapis. Donau-li la volta i col·locau el paper damunt una llauna de forn. Ajudant-vos de la màniga, emplenau tota la superfície del cercle amb una capa de merenga fent una espiral d’un dit de gruix, aproximadament. Llavors, també amb la màniga, distribuïu la resta de la merenga per les voreres de manera que quedin més altres i formin un recipient. Empolvorau la corona de merenga amb un poc de sucre en pols i enfornau-la. Ha de coure a 100º durant 1 hora. No obriu el forn durant la cocció. Passada l’hora, apagau el forn i deixau-la refredar completament dins el forn apagat.

Netejau les fruites i posau-les al foc amb el sucre. Feis-les bullir durant 5 minuts al mínim. Apagau el foc i reservau-les dins un altre recipient. Podeu optar també per decorar el pastís amb les fruites sense coure-les amb sucre, sobretot si són fresques.

Muntau la nata. Quan ja tengui un poc de consistència incorporau-hi el sucre per tandes. En ser ben ferma, guardau-la a la gelera.

Per muntar el pastís, despreneu amb molta cura la corona de merenga del paper (és fràgil i fa esquerdes, és normal) i posau-la dins una safata rodona. Farciu-la amb la nata i decorau-la amb les fruites (han de ser completament fredes!). Guardau la pàvlova a la gelera dues o tres hores abans de servir-la.

Nota:

Podeu coure la corona de merenga el dia anterior i muntar el pastís l’endemà. En aquest cas heu de guardar-la dins un recipient hermètic.

L’única dificultat del pastís és la corona de merenga. Per això convé que us assegureu que el recipient on bateu els blancs és ben net i eixut. A l’hora de separar els blancs dels vermells, anau amb molt de compte que no us caigui gens ni mica de vermell dins el recipient dels blancs. Si no ho heu pogut evitar, és millor tornar a començar de bell nou, perquè els blancs no pujaran com toca si hi ha traces de vermell.

Pàvlova 2