Cercador

Coca de quarto de ma mare

Coca de quarto 1

Ara que ha arribat el bon temps i ve de gust menjar un bon gelat, vull suggerir-vos la coca que fa ma mare per acompanyar-lo. I aprofit per explicar-vos una anècdota que hi té molt a veure. Confii que el fotògraf no s’empipi, perquè n’és el protagonista. Resulta que quan tenia 12 o 13 anys, un diumenge de dinar familiar, la padrina va fer aquesta coca. No érem gaire gent aquell dia i en va quedar mitja. A mitjan horabaixa la padrina li va dir: que no has de berenar? Ell va anar a la cuina per fer una mossegada, a veure què hi trobava. Al cap d’una hora, si fa no fa, ella va anar a cercar un tassó d’aigua i… la coca havia volat! Si sabéssiu quantes vegades n’hem fet broma, d’aquell quarto… Li deia ma mare: no et va agradar gaire, aquella coca, eh Pere?

COCA DE QUARTO DE MA MARE

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 8-10 persones:

  • 6 ous
  • 200 g de sucre
  • 100 g de suc de taronja natural colat
  • 100 g de farina fluixa (i un poc més per empolvorar el motlle)
  • mantega o saïm per untar el motlle
  • sucre en pols per ensalgar la coca un cop cuita

Preparació:

Untau el fons i les parets d’un motlle alt de 22 cm de diàmetre amb mantega o saïm. Empolvorau-lo de farina.

Separau els blancs dels vermells.

Enceneu el forn a 170º.

Pujau els blancs amb la batedora elèctrica de barnilles (si hi posau un pessic de sal pugen millor). Quan comencin a ser consistents, afegiu-hi la meitat del sucre per tandes i continuau batent la mescla fins aconseguir una merenga molt ferma.

Bateu els vermells amb la resta de sucre fins que blanquegin i dupliquin el volum inicial. Afegiu-hi el suc de taronja i remenau el conjunt. Incorporau-hi ara la farina a través d’un colador fi i seguiu remenant. Finalment, abocau-hi els blancs pujats i integrau-los a la mescla anterior ajudant-vos d’una espàtula o cullera de fusta, amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire, fins que la preparació sigui homogènia.

Abocau-la ara dins el motlle, allisau la superfície amb l’espàtula i enfornau la coca. Coeu-la durant 25 minuts, abaixau la temperatura a 150 (sense obrir el forn) i coeu-la durant uns 20 minuts més. Comprovau que és cuita punxant-ne el centre amb un escuradents. N’ha de sortir eixut. Després d’assegurar-vos que és cuita, apagau el forn i manteniu el motlle a dins durant cinc minuts més, amb la porta entreoberta. Passat aquest temps, treis-la del forn, copejau suaument el fons del motlle damunt el marbre (perquè s’abaixi igual de per tot) i deixau-la refredar una estona abans de desemmotllar-la.

Desemmotllau-la. Ensucrau-la just abans de treure-la a taula.

Coca de quarto 2