Cercador

Ensaïmada entorcillada de figues

Ensaïmada-de-figues-5
Ens han arribat de ca na Neus les primeres figues agostenques i, com que encara no havíem publicat la recepta de l’ensaïmada amb figues, era el moment. Aquesta vegada l’hem feta entorcillada (diu la matriarca de la família que són les millors i… en aquestes coses quasi sempre té raó).

ENSAÏMADA ENTORCILLADA DE FIGUES

Dificultat: [rating=5]

Ingredients per a 6 persones:

De la massa mare:

  • 10 g de llevat premsat
  • 30 g d’aigua tèbia
  • 35 g de farina de força

De la pasta:

  • 190 g de farina de força (aproximadament)
  • 1 ou
  • 30 g d’aigua tèbia
  • 60 g de sucre
  • 120 g de saïm pomat
  • oli per untar-vos les mans i la superfície de treball

Altres:

  • figues fresques a rodanxes gruixades

Preparació:

Primer de tot, feis la massa mare: foneu el llevat premsat en l’aigua. Afegiu-hi la farina de força i mesclau bé tots els ingredients. Tapau el recipient amb un plàstic i deixau-la tovar (en 15 o 20 minuts veureu que s’ha estufat molt i això vol dir que ja és a punt).

Ara, afegiu-hi el sucre, l’ou i la resta d’aigua (tèbia). Mesclau-ho tot bé amb les mans. Incorporau-hi la farina poc a poc. Potser no faci falta tota. Si la pasta es molt enganxosa (sol passar, al principi) rentau-vos les mans per eliminar la que hi teniu enganxada i untau-vos-les amb oli. Treballau la pasta durant 10-15 minuts, atupant-la. Feis-ne una bolla, tapau-la amb un plàstic i deixau-la tovar fins que dupliqui el volum inicial. Això pot prendre una hora o més, depèn de la temperatura ambiental.

Ara, untau d’oli la superfície de treball i untau-vos també un poc les mans. Agafau la bolla de pasta, premeu-la amb els punys contra el marbre per treure’n l’aire. Dividiu el pastó en dos. Feis un cilindre amb cada un i aprimau-lo molt fins aconseguir dues tires de devers 90 x 10.

Untau cada tira de pasta amb la meitat del saïm pomat (si és l’hivern i és massa sòlid, treballau-lo fins aconseguir la textura de pomada). Enrotllau la pasta longitudinalment perquè us quedin dos cilindres i deixau-los reposar de bell nou durant ½ hora, tapats amb un plàstic o amb un pedaç ben net.

Passat aquest temps, estirau-ne els extrems a base de copets suaus damunt la superfície de treball (amb molta cura perquè no és rompi el cilindre) per fer-los més llargs (aprox. d’1 metre). Entorcillau-los.

Col·locau damunt una llauna els dos cilindres entorcillats de pasta formant una espiral. Començant pel centre i seguint el sentit de les agulles del rellotge. Deixau un dit d’espai entre volta i volta de pasta, perquè en tovar s’estufa molt.

Deixau reposar l’ensaïmada dins el forn apagat i posau dins el forn un recipient amb aigua. Al cap de devers 10 hores ( 5 o 6 a l’estiu, sempre depèn de la temperatura ambiental) les voltes s’hauran ajuntat o quasi ajuntat. És el moment de treure la llauna del forn i encendre’l a 240º.

Distribuïu les rodanxes de figa per damunt la pasta.

En arribar el forn a la temperatura indicada, pulveritzau aigua damunt l’ensaïmada i a les parets del forn. Enfornau-la a la part de més a baix. Al cap de 4/5 minuts (alerta que no se us cremi! no us mogueu de devora el forn, que cada un és un món!), abaixau la temperatura a 160º. Acabau de coure l’ensaïmada a aquesta temperatura (10-15 minuts, aproximadament). Ha de quedar ben torradeta per damunt i ha de fer un poc de crosta a la part de baix. En ser ben dauradeta, treis-la del forn, deixau-la refredar i ensucrau-la generosament amb sucre en pols.

Ensaïmada-de-figues-4
Ensaïmada-de-figues-3