Cercador

Púding de mascarpone amb salsa de magrana

Confitrura de magrana

Deia en Joan Barceló, a l’article titulat Si et vols morir, menja magranes i ves-te’n a dormir, publicat al Diari de Balears de 15 octubre 2011:

“ANY DE MAGRANES, ANY DE BLAT. Així ho pronostica la dita de Menorca. Hi ha dubtes que enguany ho sigui, un any de magranes. A la tardor, es feien menja habitual. Actualment, de cada vegada més, sembla que els magraners s’han perdut dins l’oblit. Havien sortit d’aquelles flors vermelles de la primavera encisadora. Unes flors puntades de foc, com calius encesos penjats al ramatge verd-groc de l’arbre. Les magranes maduren per Sant Francesc, a principi d’octubre. Magranes albars, en castellà conegudes amb el nom de granada cajín, més agra que dolça; o la dolça albar, de gra gros i extraordinàriament dolça. Per la festa de les Verges, és gairebé obligat menjar-ne.”

A nosaltres també ens fa pena que els magraners hagin quasi caigut dins l’oblit. Tan bones que són les magranes! Me’n record que, quan era petita, el padrí me’n guardava d’esflorades dins un plat per berenar quan arribava de l’escola. I els caquis, què? A mi em fan pensar sempre en les matances a Son Vell. Amb els cosins, quan ja era gran dia, corríem cap a Son Vell de dalt i ens aturàvem a un caquier que hi ha pel camí a collir-ne. Els trèiem el capoll i xuclàvem la polpa amb avidesa. Quina delícia, la fruita collida directament de l’arbre i menjada… Aleshores no érem conscients del privilegi que allò representava.

PÚDING DE MASCARPONE AMB SALSA DE MAGRANA

Dificultat: [rating=2]

Ingredients per a 8-10 persones:

Del púding:

  • ½ quilo de formatge mascarpone
  • 150 g de sucre
  • 3 ous
  • 160 g de farina de força
  • la pell de ½ llimona ratllada
  • 60 g de suc de llimona

De la salsa de magrana:

  • 400 g de grans de magrana
  • 100 g de sucre
  • 30 g de suc de llimona

Preparació:

Feis primer la salsa de magrana: posau tots els ingredients dins una cassola alta i feis bullir el conjunt fins que vegeu que s’ha evaporat molt de líquid i la mescla té una conistència com la de la mel (haurà de bullir almenys ½ hora, potser més temps). Passau-la ara pel passapurés i reservau-la. Quan es refredi s’espessirà més.

Enceneu el forn a 180º.

Untau un motlle de púding amb mantega Folrau el fons i les parets amb paper sulfuritzat.

Bateu el mascarpone amb el sucre. Podeu fer-ho amb la batedora manual de barnilles o amb el robot de cuina. Incorporau-hi els vermells dels ous i bateu la mescla. Afegiu-hi la pell de llimona ratllada i el suc. Ara, la farina tamisada. Finalment, els blancs d’ou pujats a punt de neu. Mesclau-ho tot bé amb una cullera de fusta, amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire.

Abocau la preparació dins el motlle. Premeu un poc amb una espàtula i allisau bé la superfície.

Quan el forn sigui calent, enfornau el púding. Coeu-lo durant ½ hora a aquesta temperatura. Després, abaixau-la a 160º i acabau-lo de coure (20 minuts més, aproximadament), fins que punxant-ne el centre amb un escuradents, en surti quasi eixut (però no del tot; ha de quedar una mica humit).

Deixau refredar el púding completament i serviu-lo acompanyat de la salsa de magrana.