Cercador

Tiramisú

Tiramisú

Aquí teniu la meva recepta del conegudíssim tiramisú. Qui no n’ha menjat alguna vegada? Però hi ha tantes versions de la recepta… Jo n’he provat moltes i fa anys que m’he decidit per aquesta.

L’any passat vaig anar a un curset que feia un gastrònom italià sobre el cafè i el cacau, a la Misericòrdia, i en va parlar. Els italians, segons va dir, no hi posen nata. Hi posen els ous ( blanc i vermell, remenats com per fer truita), cafè, licor, sucre, bizcochos de soletilla i mascarpone.

En va preparar un i tots els assistents el vàrem poder tastar. Curiosament, no hi va posar amaretto, sinó vi de Màlaga. Després, comentant què ens havia semblat amb altres persones del curset, resulta que a tothom li agradava més la seva pròpia versió, i totes eren amb nata. A mi també, francament. Aquesta és la meva versió.

Una altra cosa: si us agrada que el tiramisú tengui més consistència, amb un poc de gelatina neutra ho aconseguireu. Es tracta de trossejar amb unes tisores tres fulls de gelatina neutra i posar els trossos en remull amb aigua freda. Quan s’hagin reblanit, al cap de 10 min, més o menys, dissoldre’ls en una mica de llet calenta i incorporar aquesta mescla a la preparació de formatge, vermells i sucre abans d’afegir-hi la nata muntada. Jo sempre ho faig així i pren la consistència que a mi m’agrada. Pensau que és millor preparar-lo d’un dia per l’altre.

TIRAMISÚ

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 12 persones:

  • 500 g de formatge mascarpone
  • 1 tassa de cafè
  • 4 vermells d’ou
  • 500 g de nata per muntar
  • sucre al gust (aproximadament 150 g)
  • una planxa de bescuit casolà o bizcochos de soletilla per folrar la base
  • cacau amarg en pols per empolvorar
  • 1 copa d’Amaretto (licor d’ametlles)

Preparació:

Muntau la nata (amb una miqueta de sal puja millor) i guardau-la a la gelera.

Dins un bol mesclau el formatge amb el sucre (que us agradi de dolç) i els vermells d’ou. Quan la preparació sigui homogènia, afegiu-hi molt suaument la nata muntada. Tastau la crema per comprovar que estigui bé de dolça i guardau-la a la gelera.

Preparau ara una tassa (de les de cafè amb llet) de cafè ben carregat. Afegiu-hi un poc de sucre i la copa d’Amaretto. Cobriu el fons d’un recipient de vidre amb la planxa de bescuit i emborratxau-la amb la mescla de cafè. Si heu escollit l’opció dels bizcochos de soletilla, mullau-los d’un dins el cafè i col·locau-los a la base del motlle de manera que la cobreixin.

Abocau la crema de formatge damunt la planxa de bescuit o els bizcochos. Allisau la superfície amb una espàtula i guardau el tiramisú a la gelera fins l’endemà.

Abans de consumir-lo empolvorau amb el cacau amarg (no proveu de substituir-lo per Cola-Cao ni res que s’hi assembli; el resultat és desastrós!)