Cercador

Barretes d’espelta amb pipes

Barretes-d'espelta-i-pipes-1

Fa un parell de setmanes se’ns va acudir fer galetes d’oli amb tomàtigues seques. La cosa va acabar malament perquè, tot i que vaig trossejar bé les tomàtigues, els trossets que quedaven a la superfície en tallar les galetes es varen cremar i tot se’n va anar en orris. No voldria que pensàssiu que tots els experiments que feim són un èxit. Podeu pensar… N’hi ha que acaben en fracàs (però diuen que dels fracassos també se n’aprèn).

Aquest experiment, en canvi, ens va sortir al  primer intent i, com que el resultat és molt bo i a més, la recepta no té cap complicació, ja teníem ganes de publicar-lo. La idea vé de fa unes setmanes, quan n’Orsolya, del bloc Kuiristo, interessada en divulgar la gran varietat de cereals que es poden utilitzar a la cuina, ens proposà publicar una recepta amb algun dels menys habituals. Nosaltres férem proves amb farina d’espelta i aquesta és la nostra aportació.

Aquí us deixam la llista de blogs que han participat en aquesta iniciativa de Cuina creativa amb cereals, amb indicació dels cereals que han utilitzat, la majoria sense gluten:

Nuni (Cuinetes) – Fajol (també anomenat blat negre o sarraí)
Silvia (Chez Silvia) – Kamut (amb gluten)
Marina (La rosquilla de la tía Laura) – Civada
Nani (La cuina violeta) – Mill
Rosa Elena (Eat&Live) – Blat de moro (també anomenat moresc, panís o dacsa)
Orsolya (Kuiristo) – Ordi

Per berenar els nins o els grans a mitjan matí o a mitjan horabaixa, aquestes barretes són ideals. Amb les proporcions que us donam us en sortiran dues llaunades, així que la cosa ret. A més, es conserven molt bé un parell de setmanes en pots o capses hermètics. Us animau?

BARRETES D’ESPELTA AMB PIPES

Dificultat: [rating=3]

Ingredients per a 2 llaunades:

  • 550 g de farina d’espelta blanca (i un poc més, a part)
  • 220 g d’aigua tèbia
  • 150 g d’oli d’oliva
  • 25 g de llevat premsat
  • 1 culleradeta i 1/2 de sal
  • 50 g de pipes de gira-sol sense sal
  • 50 g de llavors de sèsam torrades
  • 50 g de pipes de carabassa

Preparació:

Dissoleu el llevat en l’aigua tèbia. Afegiu-hi l’oli i la sal. Incorporau-hi la farina per tandes. Treballau la pasta durant 3-4 minuts. Tapau-la i deixau-la reposar fins que dupliqui el volum inicial.

Aplanau-la ara amb les mans per eliminar-ne l’aire. Afegiu-hi les pipes i el sèsam. Treballau la pasta perquè es distribueixin de manera més o men ys uniforme.

Folrau dues llaunes amb paper sulfuritzat.

Enfarinau la superfície de treball. Esteneu-hi porcions de pasta amb l’aprimador. Tallau-ne porcions primetes (2-3 mm de gruix) i allargades amb un ganivet que no sigui de serra. Col·locau-les damunt les llaunes i deixau-les fermentar.

Quan s’hagin estufat una mica (½ hora, aproximadament), enceneu el forn a 170º.

En ser calent, enfornau la primera llaunada i coeu les barretes fins que es daurin de dalt i de baix. Anau amb compte si el vostre forn duu molta força perquè es cremen amb facilitat. Com que, degut a les pipes, tenen un gruix irregular, és fàcil que es torrin massa per les bandes més primes.

Coeu la segona llaunada.

Deixau-les refredar completament abans de ficar-les en pots hermètics. Això és molt important si voleu que es mantenguin cruixents. Es conserven bé un parell de setmanes.

Barretes-d'espelta-amb-pipes-4