Cercador

Ous amb espàrrecs

Espàrrecs-cuinats-amb-ous-escalfats-3

L’altre dia vaig coincidir amb una amiga, na Maria Verd, i em va dir que, rebostejant per ca seva, havia trobat un llibre de cuina que per ventura m’interessaria fullejar. Com se suposa li vaig dir que sí, perquè el títol no m’era familiar. Aquell mateix horabaixa tenia a les meves mans el Llibre de cuina de Ca’n Cames Seques d’Alaró, recopilació de les receptes que feren famosa aquesta fonda, a cura de Gabriel Sastre Rayó (2a edició: febrer 1978. Imprès a l’antiga impremta Soler. C/ Arquitecte Reynés, 2. Palma de Mallorca).

M’han resultat molt interessants les informacions que apareixen en el pròleg. S’hi explica que a Alaró, el primer poble de l’illa on arribà l’electricitat, s’hi hagué de desplaçar un equip de tècnics i treballadors especialitzats per muntar les línies i les instal·lacions pertinents. La majoria eren de Catalunya. No hi havia aleshores al poble un lloc on hostatjar-se convenientment. En aquestes circumstàncies, Gabriel Rosselló (en Cames Seques), que havia treballat anteriorment de cuiner, decidí adequar ca seva com a fonda a l’estil de l’època. Així sorgí la Fonda alaronense, ubicada al carrer de la carnisseria fins al 1938.

Els plats que s’hi preparaven es feren famosos a tot Mallorca. Els tècnics catalans en parlaven meravelles. L’any 1938 morí Gabriel Rosselló, però la seva filla continuà amb el negoci fins al 1970, any en què decidí tancar la fonda, que es tornà a obrir el 1977 a petició de nombrosos clients, ara amb el nom de Ca’n Cames Seques, en homenatge al fundador.

La recepta que us presentam avui és d’aquest llibre. I feim comptes publicar-ne alguna altra, perquè n’hi ha de molt interessants. Algunes, segons s’explica en el llibre, tenen més de 180 anys d’antiguitat.

OUS AMB ESPÀRRECS

Dificultat: [rating=2]

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 manat d’espàrrecs de marge
  • 4 ous
  • ½ llesca de pa blanc
  • 2 alls
  • 1 ceba mitjana
  • 1 tomàtiga madura
  • 4 brins de julivert
  • sal
  • pebre bo
  • oli d’oliva

Preparació:

Sofregiu el pa i els dos alls amb oli d’oliva. Picau-los després dins el morter. Dins el mateix oli, fregiu-hi la ceba, la tomàtiga i el julivert trinxats ben fins. Quan el sofregit estigui a punt, afegiu-hi els espàrrecs, la picada, dos tassons d’aigua, sal i pebre bo. Feis-ho coure fins que els espàrrecs siguin tendres. Trencau-hi aleshores els ous i esperau que es prengui el blanc. Serviu-los dins el mateix recipient on els heu cuinat.

Nota:

Aquesta recepta apareix en el Llibre de cuina de Ca’n Cames Seques d’Alaró. Com que no s’hi especifiquen les quantitats, hem calculat les proporcions que ens han semblat adequades per aconseguir un bon resultat.

Espàrrecs-cuinats-amb-ous-escalfats-2