Cercador

Pastís gelat de whisky

Pastís gelat de whisky-4

Els que ja teniu uns quants anys, com jo, deveu recordar aquella famosa tarta de whisky que oferien molts restaurants a la seva carta de postres els anys setanta, si no vaig errada. Conec dues persones almenys que la recorden, i amb enyorança: en Xisco i en Rafel. En Xisco diu que li agradava sobretot que, en servir el tall de tarta, el cambrer deixàs una botella de whisky davant el comensal per si li venia de gust emborratxar-la un poc més.

A en Rafel li he sentit demanar aquestes postres en una bona partida de restaurants. I els cambrers, indefectiblement, se’l miren amb estranyesa. No està de moda.

Mikel López Iturriaga, a El Comidista, dedicà una secció a aquests plats que feren furor durant una època i ara ja quasi ningú recorda. El titulà Comida viejuna (ja us n’havia parlat alguna vegada). Llegiu, si voleu riure un poc, la suposada entrevista que fa el periodista a aquest pastís demodé.

PASTÍS GELAT DE WHISKY

Ingredients per a 10-12 persones:

 • 3 planxes de genovesa (podeu comprar-les ja fetes)
 • 475 g de gelat de vainilla (una barra)
 • 475 g de gelat de nata (una barra)

De l’almívar de whisky:

 • 100 g de whisky
 • 80 g d’aigua
 • 40 g de sucre

De la gema:

 • 120 g de sucre
 • 40 g d’aigua
 • 12 g de farina de blat de moro (Maizena o similar)
 • 20 g d’aigua per dissoldre la farina de blat de moro
 • 2 ous
 • més sucre per cremar

Altres:

 • ametles torrades picades per decorar els laterals

Preparació:

Folrau la base d’un motlle desmuntable de 20 cm de diàmetre amb un disc de paper sulfuritzat. Tallau les planxes de genovesa de manera que s’adaptin perfectament a la mida del motlle.

Treis els dos gelats del congelador i manteniu-los a temperatura ambient perquè es reblaneixin i siguin fàcils de manejar a l’hora de fer les capes del pastís (ha d’estar mig fos).

Preparau l’almívar de whisky: posau al foc l’aigua i el sucre dins una cassola petita. Deixau-ho bullir durant 1 minut i afegiu-hi el whisky. Retirau-ho del foc i distribuïu-ho en tres tasses.

Col·locau una base de genovesa dins el motlle. Emborratxau-la amb 1/3 part de l’almívar. Abocau-hi per damunt el gelat de vainilla, prement amb una espàtula perquè no hi quedin buits i nivellau la superfície. Col·locau el segon disc de genovesa i premeu un poc amb les mans. Emborratxau-lo amb un altre terç de l’almívar i abocau el gelat de nata damunt. Col·locau damunt el gelat de nata el tercer disc de genovesa, premeu amb les mans i emborratxau-lo com els anteriors. Posau el motlle dins el congelador.

Preparau ara la gema: dissoleu la farina de blat de moro en els 20 g d’aigua. Afegiu-hi els dos ous i remenau bé amb la batedora manual de barnilles.

Posau els 40 g d’aigua i els 120 de sucre dins una cassola i feis-ho bullir. Afegiu-hi la mescla anterior i remenau constantment amb la batedora manual de barnilles perquè no s’aferri. Quan comenci a espessir-se, retirau-ho del foc. Deixau refredar la preparació tapada amb paper film.

Quan el pastís ja estigui congelat, treis-lo del congelador i distribuïu la gema per la superfície. Empolvorau-la de sucre i cremau-lo. Decorau els laterals amb les ametles picades. Tornau a ficar el pastís al congelador i ja el teniu llest.

Pastís gelat-de-whisky-1

Pastís gelat de whisky-3

Pastís gelat de whisky-2