Cercador

Llet d’ametla

Llet d'ametlla 2

En Pere i jo ja som mig santamariers i per Nadal és obligat parlar-vos del producte típic santamarier per excel·lència: la llet d’ametla, que es consumeix per Nadal, calenta i sovint acompanyada d’un bon tros de coca bamba.

Aquesta beguda antiga va ser impulsada a Mallorca pels frares Mínims, que s’establiren al poble el segle XVII.  Aquests frares eren vegetarians i celebraven les diferents festivitats de l’any consumint la llet d’ametla. Un pic a l’any, dies abans de les festes de Nadal, posaven la màquina de moldre ametles a disposició dels veïns, que anaven al convent a moldre el bessó escaldat i pelat.

Tot i les dues exclaustracions religioses que va patir el convent, la tradició de fer llet d’ametla per Nadal no s’arribà a perdre mai al poble i ha perdurat fins avui. La màquina de moldre bessó original, després de passar per diverses mans, està exposada a l’Ajuntament de Santa Maria.

Actualment hi ha quatre cases on molen les ametles de manera artesanal: Ca’n Llavorí, Es Cabàs, Ca’n Vinagre i Ca’n Palou.

Si hi voleu anar, hi heu de dur les ametles ja escaldades i pelades. La proporció de producte que obtendreu serà aproximadament de 5 litres per quilo d’ametla. La llet no es consumeix crua. Després, a casa, s’ha de cuinar. Aquí us explicam com. El procediment és senzill; només demana paciència.

LLET D’AMETLA

Dificultat: [rating=1]

Ingredients:

  • ametla crua mòlta amb aigua de manera artesanal (llet d’ametla crua)
  • sucre
  • pell de llimona
  • canonets de canyella

Preparació:

Posau la llet d’ametla crua al foc. En bullir, abaixau el foc al mínim i feis-la bullir durant dues hores, vigilant-la perquè no vessi i remenant de tant en tant amb una cullera de fusta. Al cap de les dues hores, incorporau-hi pell de llimona, sucre i canonets de canyella (la proporció varia segons la quantitat i el gust de cadascú) i feis-la bullir mitja hora més. Si trobau que s’espesseix massa podeu afegir-hi un poc d’aigua.

Apagau el foc, treis els canonets de canyella i les pells de llimona i ja podeu servir-la ben calenta amb un bon tros de coca bamba o tota sola.

Si us en queda per l’endemà, feis-la bullir de bell nou abans de consumir-la.